,

Κλιματική αλλαγή: Επιστήμονες μετέτρεψαν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας ξανά σε στερεό άνθρακα!

Είναι εφικτό να σταματήσει η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα; Το καινούριο επίτευγμα των επιστημόνων δημιουργεί τις βάσεις

Κλιματική αλλαγή: Επιστήμονες μετέτρεψαν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας ξανά σε στερεό άνθρακα!

Είναι εφικτό να σταματήσει η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα; Το καινούριο επίτευγμα των επιστημόνων δημιουργεί τις βάσεις ώστε η θερμοκρασία να μην ανέβει πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου.

Επιστήμονες από την Αυστραλία κατάφεραν κάτι πρωτοποριακό: Ανακάλυψαν μια μέθοδο που μετατρέπει το αέριο διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας ξανά σε στερεό άνθρακα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η όλη διαδικασία συμβαίνει σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης με επικεφαλής τον χημικό δρα Τόρμπεν Ντένεκε χρησιμοποίησαν ως καταλύτη υγρά μέταλλα.

Advertisment

Παράλληλα, αυτή η καινούρια τεχνική προσφέρει τη δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Έτσι, προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τις σημερινές τεχνολογίες, οι οποίες κυρίως συμπιέζουν το αέριο διοξείδιο σε υγρή μορφή και κατόπιν το μεταφέρουν και το διοχετεύουν κάτω από το έδαφος διατηρώντας όμως έτσι τον κίνδυνο διαρροής του υγρού διοξειδίου.

Σύμφωνα με τον δρα Ντένεκε, η μετατροπή του αέριου διοξειδίου σε στερεό είναι περισσότερο ωφέλιμη. Η μετατροπή και η αποθήκευσή του στο έδαφος αποτελεί έναν τρόπο μείωσης της εκπομπής του διοξειδίου.

Μέχρι σήμερα, προκειμένου να μετατραπεί το αέριο διοξείδιο σε στερεά μορφή άνθρακα, χρησιμοποιούνταν στερεοί μεταλλικοί καταλύτες και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 600 βαθμούς Κελσίου. Αυτό φυσικά, απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο δύσκολη και δαπανηρή.

Advertisment

Η καινούρια μέθοδος είναι σαφώς πιο εύκολη και πιο φθηνή: με τη χρήση ενός μείγματος υγρών μετάλλων για καταλύτες, έγινε κάτι αντίστοιχο σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάστηκε ήταν πολύ μικρή. Παρ’ όλο που είναι αναγκαίο να γίνουν κι άλλες έρευνες, το πρώτο βήμα για την αποθήκευση του άνθρακα σε στερεά μορφή έχει ήδη γίνει.

Βέβαια, η εφαρμογή της καινούριας αυτής μεθόδου πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 2017 η εκπομπή διοξειδίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας του ανθρώπου άγγιξε τα 32 δισεκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ότι η μετατροπή του αέριου διοξειδίου θα οδηγήσει στη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων στερεού άνθρακα.

Ωστόσο, ένα θετικό είναι ότι η μέθοδος παράγει ως υποπροϊόντα συνθετικά καύσιμα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμα στη βιομηχανία. Επίσης, ο στερεός άνθρακας διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο και λειτουργεί ως υπερ-πυκνωτής, προσφέροντας έτσι το πλεονέκτημα χρήσης του σε οχήματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση