, ,

Καθώς οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική, ο Καναδάς προσπαθεί να προστατεύσει τους τελευταίους παγετώνες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε μια νέα προστατευόμενη περιοχή στη βορειοδυτική ακτή του Ellesmere Island στο Nunavut. Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ταξίδεψε στο

Καθώς οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική, ο Καναδάς προσπαθεί να προστατεύσει τους τελευταίους παγετώνες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε μια νέα προστατευόμενη περιοχή στη βορειοδυτική ακτή του Ellesmere Island στο Nunavut. Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ταξίδεψε στο Iqaluit την περασμένη Πέμπτη για να ανακοινώσει τη δημιουργία της Προστατευόμενης Περιοχής Tuvaijuittuq. Η λέξη Tuvaijuittuq σημαίνει «το μέρος όπου ο πάγος δεν λιώνει ποτέ».

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως η «η τελευταία περιοχή με πάγους», καθώς αναμένεται να διατηρήσει τους παγετώνες της μέχρι το 2050, ακόμα κι αν οι παγετώνες στον Αρκτικό κύκλο μειώνονται. Η επίσκεψη του Justin Trudeau στο Iqaluit την περασμένη Πέμπτη επίσης σηματοδότησε την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την υπογραφή της συμφωνίας και για μια άλλη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, την Tallurutiup Imanga.

Advertisment

Καθώς οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική, ο Καναδάς προσπαθεί να προστατεύσει τους τελευταίους παγετώνες

Μαζί, αυτές οι «σπάνιες πια» περιοχές καλύπτουν πάνω από 427.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι η Οτάβα έχει τώρα εκπληρώσει το στόχο της να προστατεύσει το 10% των θαλάσσιων περιοχών του Καναδά μέχρι το 2020.

Η κατάσταση προστασίας εμποδίζει κάθε νέα δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές μέχρι και για 5 χρόνια, αν και οι Ινουίτ (Εσκιμώοι) μπορούν ακόμα να κατοικούν και να εκμεταλλεύονται ορισμένες περιοχές.

Advertisment

«Προστατεύοντας αυτές τις ζωτικές περιοχές, διασφαλίζουμε το περιβάλλον μας για μελλοντικές γενιές ενώ παράλληλα διατηρούμε τις πολιτισμικές πρακτικές των Εσκιμώων, τη γλώσσα και τα έθιμά τους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη του Justin Trudeau συνοδεύεται από την είδηση χορήγησης επιδοτήσεων σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές: 190 εκατομμύρια δολάρια για επτά χρόνια για το χτίσιμο λιμανιών, εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων και εκπαιδευτικό κέντρο για τις 5 κοντινότερες κοινότητες της περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Καναδά δεν θέλει μόνο να προστατεύσει τους παγετώνες και την περιοχή, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους που εδώ και αιώνες σέβονται τη φύση, το περιβάλλον στο οποίο ζουν και από το οποίο μάλιστα επιβιώνουν. Πρόκειται για μια χώρα άλλωστε που έχει δείξει επανειλημμένως ότι έχει πολιτισμό και παιδεία για να διαχειριστεί τέτοια κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή και το περιβάλλον.

[toggle title="Πηγές"]

www.arctictoday.com/in-visit-to-nunavut-trudeau-announces-protections-for-canadas-last-ice-area/?wallit_nosession=1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Σε μικρό δάσος ετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή “Αλεπότρυπα” στην Άνω Κυψέλη ο δήμος Αθηναίων
Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση