, , ,

Διεθνής Ημέρα της Γης: Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή;

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο

Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης: Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή;

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο ακτιβιστής ειρήνης John McConnell ήταν ο πρώτος που πρότεινε την ιδέα της Ημέρας της Γης το 1969 σε συνέδριο της UNESCO στο San Francisco. Ο στόχος ήταν να τιμήσει τη μητέρα γη και την ιδέα της ειρήνης σε μία ημέρα στις ΗΠΑ και πρωτοεορτάστηκε στις 21 Μαρτίου του 1970 – την πρώτη μέρα της άνοιξης στο βόριο ημισφαίριο.

Ο Γερουσιαστής Gaylord Nelson ένα μήνα αργότερα ίδρυσε την ημέρα αυτή στις 22 Απριλίου του 1970, αφού βρέθηκε μάρτυρας στην καταστροφή που προκάλεσε η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στην Santa Barbara της Καλιφόρνια το 1969. Αν και πρόκειται για Αμερικάνικη πρωτοβουλία, η ιδέα μετατράπηκε σε παγκόσμια το 1990 και πλέον εορτάζεται από περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο, οι οποίες οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις.

Advertisment

Ωστόσο, η μέρα αυτή δεν είναι μόνο αφορμή εορτασμών, αλλά πλέον κυρίως ευαισθητοποίησης. Κι αυτό διότι πλέον τα χρονικά όρια στενεύουν: ένα παράδειγμα είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποκαλύπτει ότι το διάστημα 1980-2018 5.5 εκατομμύρια άτομα επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες, αλλά ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στο νερό, αλλά και στους ολοένα και συχνότερους καύσωνες.

Οι κίνδυνοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν αφορούν μόνο σε εμάς, αλλά απειλούν άμεσα πολλά είδη φυτών και φυσικά ζώων, τα οποία ήδη εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Θέλοντας να εστιάσει κάπου άλλου εκτός από τα ανησυχητικά νούμερα της εξαφάνισης και των φαινομένων, το Pew Research Center διεξήγαγε μια έρευνα για να προσδιορίσει τη στάση και τις ανησυχίες των κατοίκων της γης σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών πράγματι αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα;

Το 90% των Ελλήνων απάντησε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μια μεγάλη απειλή», ενώ οι 13 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν επίσης ότι αποτελεί τον πιο επικίνδυνο παράγοντα τον οποίο πρέπει να προσέξουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Οι πολίτες της Νότιας Κορέας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Μεξικό επίσης εκφράζουν έντονες ανησυχίες. 8 στους 10 ή και περισσότεροι σε κάθε μία από αυτές τις χώρες λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις κυριότερες απειλές.

Advertisment

Οι Αμερικάνοι είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, με το 59% αυτών να το θεωρούν σοβαρό. Οι Αμερικάνοι νιώθουν απειλημένοι περισσότερο από τις διαδικτυακές επιθέσεις. Στη Ρωσία το ποσοστό είναι 43%, στη Νιγηρία είναι 41% και στο Ισραήλ 38%.

Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι είχαν περισσότερη μόρφωση έτειναν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Σε κάποιες μάλιστα χώρες, οι γυναίκες και οι νεότεροι άνθρωποι ήταν εκείνοι που ανησυχούσαν περισσότερο. Ωστόσο, το ποσοστό της ανησυχίας και της ενασχόλησης με την προστασία του περιβάλλοντος σίγουρα σχετίζεται άμεσα με το πολιτικό καθεστώς της κάθε χώρας και τις κοινωνικές τάσεις και νόρμες.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2019/04/18/for-earth-day-a-look-at-how-people-around-the-world-view-climate-change/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση