,

Νορβηγία: Για πρώτη φορά θα δοθεί σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο των μαθηματικών

Το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών, το Άμπελ δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων κάτι που αποτελεί μια

Νορβηγία: Για πρώτη φορά θα δοθεί σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο των μαθηματικών

Το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών, το Άμπελ δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων κάτι που αποτελεί μια ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη σύμφωνα με πολλούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το βραβείο θα λάβει η Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ και η επιλογή της δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι 76 ετών και είναι ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις. Ο λόγος που θα λάβει αυτό το βραβείο είναι το εξαιρετικά σπουδαίο έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Abel, Χανς Μούντε-Καας, το οποίο δεν έχει εμπνεύσει απλώς αλλά έχει αλλάξει τη θεωρία σε πολλά ζητήματα πάνω στον τομέα της.

Advertisment

Όπως δήλωσε και ο ίδιος, οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους.

Η Ούλινμπεκ δεν είναι πρώτη φορά που διακρίνεται για τις ικανότητές της αλλά έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study στις ΗΠΑ. Επιπλέον πρωτοστατεί για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα τιμάται με το βραβείο Abel. Το οποίος ξεκίνησε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση ως το αντίστοιχο βραβείο “Νόμπελ” Μαθηματικών και έχει πάρει το όνομά του από τον Νορβηγό μαθηματικό Νιλς Χέντρικ Αμπελ. Το βραβείο Abel όμως είναι εξαιρετικά σπουδαίο καθώς συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 620.000 ευρώ.

Advertisment

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Κάρεν Ούλινμπεκ πραγματοποίησε έρευνα που ανέτρεψε την γεωμετρική ανάλυση και τα μαθηματικά. Όμως η Κάρεν Ούλιμπερκ δεν είναι μόνο μια δασκάλα και καθηγήτρια μαθηματικών αλλά είναι επιπλέον και μέντορας χιλιάδων φοιτητών του UT.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση