,

Έρευνα: Οι σκύλοι αλλάζουν χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου

Οι σκύλοι «χτίζουν» τον χαρακτήρα τους επηρεαζόμενοι από το περιβάλλον τους. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Michigan State

Έρευνα: Οι σκύλοι αλλάζουν χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου

Οι σκύλοι «χτίζουν» τον χαρακτήρα τους επηρεαζόμενοι από το περιβάλλον τους. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Michigan State στο Journal of Research in Personality με θέμα την συμπεριφορά των σκύλων, οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τον δικό τους χαρακτήρα ο οποίος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι οποίοι όταν βιώνουν μεγάλες αλλαγές αλλάζουν τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, έτσι συμβαίνει ακριβώς και με τους σκύλους. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 1.600 σκύλους από 50 διαφορετικές ράτσες. Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή της δημοσίευσης, τον καθηγητή Γούλιαμ Τσόπικ, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι υπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στην ηλικία και στην προσωπικότητα, αλλά και στην επιρροή του χαρακτήρα του σκύλου στην ποιότητα της σχέσης του με το αφεντικό του.

Advertisment

Τα τετράποδα που μεγάλωναν με εξωστρεφείς και κοινωνικούς ιδιοκτήτες είχαν την τάση να αποκτούν αντίστοιχα χαρακτήρα ενώ άλλοι σκύλοι που μεγάλωναν δίπλα σε ευδιάθετους ιδιοκτήτες συμπεριφέρονταν χωρίς επιθετικότητα. Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα ήταν να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζονται τα σκυλιά μας από εμάς.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλές φορές παρατηρούμε ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά ενός σκύλου να μοιάζει με εκείνον του ιδιοκτήτη του. Μήπως εξηγείται επίσης το γεγονός ότι ορισμένοι σκύλοι καταλήγουν να είναι πιο επιθετικοί και αντικοινωνικοί;

[toggle title="Πηγές"]

Advertisment

https://www.journals.elsevier.com/journal-of-research-in-personality

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση