,

Σπάνια σύμπτωση: Εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνο θα απολαύσουμε αυτή την Τετάρτη

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου θα σημειωθεί μια σπάνια αστρική σύμπτωση, καθώς συμπίπτει η εαρινή ισημερία με την τρίτη και τελευταία φετινή υπερ-σελήνη.

Σπάνια σύμπτωση: Εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνο θα απολαύσουμε αυτή την Τετάρτη

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου θα σημειωθεί μια σπάνια αστρική σύμπτωση, καθώς συμπίπτει η εαρινή ισημερία με την τρίτη και τελευταία φετινή υπερ-σελήνη. Η εαρινή ισημερία θα συμβεί με λίγες ώρες διαφορά με την υπερπανσέληνο.

Η εαρινή ισημερία δεν είναι τυχαία μια από τις αγαπημένες ημέρες των περισσότερων ανθρώπων καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης ενώ μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα μεγαλώνει συνεχώς. Η άνοιξη ωστόσο δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης. Η πρώτη της ημέρα βρίσκεται ανάμεσα στις 19-20-21 Μαρτίου.

Advertisment

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό. Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Για όλα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή καθώς εξαιτίας της η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στην άνοιξη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο βόρειο ημισφαίριο η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Η απόσταση της σελήνης δεν είναι σταθερή από τη γη και γι’ αυτό θα έχουμε τη χαρά να τη απολαύσουμε να φαίνεται μεγαλύτερη καθώς η απόστασή της θα μειωθεί από τη γη μας κατά 5%, αφού η τροχιά της είναι ελλειπτική.

Εκδηλώσεις με αφορμή την εαρινή ισημερία

Παράσταση στο Ευγενίδειο

Την Τρίτη 19 Μαρτίου το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα κάνει προβολή της παράστασης «Το Μέλλον στο Διάστημα». Η παράσταση προτείνεται για κοινό ηλικίας 10 ετών και άνω, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Advertisment

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Φέτος, στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη. Το πείραμα αφορά στη μέτρηση της περιμέτρου της γης.

Η δράση διοργανώνεται και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας και Αργολίδας ενώ έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ). Η δράση υποστηρίζεεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση