, ,

Τα ταξίδια αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα

Κερδίζουμε πολλά ταξιδεύοντας: νέες εμπειρίες, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και γεμίζουμε νέες ιστορίες για να διηγηθούμε. Ωστόσο, ζώντας για λίγο σε άλλη χώρα, μπορεί να

Τα ταξίδια αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα

Κερδίζουμε πολλά ταξιδεύοντας: νέες εμπειρίες, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και γεμίζουμε νέες ιστορίες για να διηγηθούμε. Ωστόσο, ζώντας για λίγο σε άλλη χώρα, μπορεί να έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες: Μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Οι συγγραφείς και οι στοχαστές γνωρίζουν καλά τα οφέλη του να ταξιδεύουμε. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ για παράδειγμα αντλούσε την έμπνευσή του για τα έργα του από την περιπλάνησή του στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ο Άλντους Χάξλευ μετακόμισε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 40 ετών του για να γράψει το “Μάρκ Τουέιν” ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα παραδείγματα διάσημων συγγραφέων που επέλεξαν να ταξιδέψουν για να βρουν την έμπνευσή τους.

Advertisment

Οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν πιο στενά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ήδη εμπειρικά: ότι τα ταξίδια επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Σε γενικές γραμμές, η δημιουργικότητα συνδέεται με τη νευροπλαστικότητα και τη νευροβιολογία του εγκεφάλου. Οι νευρώνες του εγκεφάλου μπορούν να επηρεαστούν από ένα νέο περιβάλλον, μια νέα συνήθεια και επιπλέον είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές: νέοι ήχοι, μυρωδιές, γλώσσα, γεύσεις, αισθήσεις και ερεθίσματα που πυροδοτούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, ανανεώνουν το πνεύμα.

Σύμφωνα με τον Adam Galinsky, καθηγητή στο Columbia Business School, οι νέες εμπειρίες αυξάνουν την πλαστικότητα και το βάθος της σκέψης. Η γνωστική ευελιξία είναι η ικανότητα του μυαλού να μεταπηδά σε νέες ιδέες, βασική λειτουργία για τη δημιουργικότητα κάτι το οποίο πυροδοτεί η επαφή με τους ντόπιους καθώς μας προσφέρουν νέες εμπειρίες.

Σε πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι όσο περισσότερες χώρες έχει επισκεφθεί κάποιος, τόσο πιο δημιουργικός γίνεται, ενώ όσοι έχουν ζήσει και εργαστεί σε περισσότερες από 3 διαφορετικές χώρες εμφάνισαν πολύ περισσότερη δημιουργικότητα από όσους δεν έχουν ταξιδέψει καθόλου. Σημαντικός παράγοντας είναι και η διαφορά κουλτούρας: παραδόξως όσο πιο όμοια είναι η κουλτούρα της χώρας με τη δική μας, τόσο περισσότερη δημιουργικότητα εμφανίζουμε.

Advertisment

Σύμφωνα με τη Mary Helen Immordino-Yang, καθηγήτρια στο University of Southern California, τα ταξίδια προσφέρουν και άλλα οφέλη στο άτομο καθώς τον προκαλούν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του και να αποκτήσει περισσότερη συνειδητότητα του εαυτού του. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι το άτομο που ταξιδεύει, αναπτύσσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στην ανθρωπότητα.

Όμως, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, τα ταξίδια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξελίξουμε τη δημιουργικότητά μας. Ακόμη και να επισκεφθούμε και να ανακαλύψουμε μια νέα γειτονιά είναι εξίσου σημαντικό για να εξελίξουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου που διεγείρουν τη δημιουργικότητα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Επίκουρος: «Κούφια είναι τα λόγια του φιλόσοφου που προσφέρει θεραπεία χωρίς ανθρώπινα δεινά»
Θεραπείες με τις Δυνάμεις του Νου στη Σύγχρονη Εποχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση