, ,

Βερολίνο: Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γίνεται από φέτος επίσημη αργία

Σε μια πρωτότυπη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της Αριστεράς και των Πρασίνων στην πόλη του Βερολίνου για την Παγκόσμια Ημέρα

Βερολίνο: Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γίνεται από φέτος επίσημη αργία

Σε μια πρωτότυπη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της Αριστεράς και των Πρασίνων στην πόλη του Βερολίνου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Επέλεξαν αυτή η ημέρα, 8 Μαρτίου, να είναι από φέτος ημέρα επίσημης αργίας. Κι αυτό για να τιμήσει την Κλάρα Τσέτκιν, πρωτοπόρο των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και μία από τις πρώτες ακτιβίστριες που προώθησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στη Γερμανία οι επίσημες αργίες καθορίζονται από το κάθε κρατίδιο, συνήθως με θρησκευτικά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό ότι η καθολική Βαυαρία εορτάζει 13 αργίες ετησίως, η συντηρητική Βάδη-Βυρτεμβέργη 12, ενώ το – εν πολλοίς, άθεο – Βερολίνο μόλις εννέα, που μόλις έγιναν δέκα με την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας βρίσκεται ανάμεσα στην Ημέρα της Επετείου της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου (31 Οκτωβρίου) και στην Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας (17 Ιουνίου).

Advertisment

Η επιλογή της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει ως αργία μια ημέρα κατά την οποία τα υπόλοιπα κρατίδια της χώρας οι πάντες εργάζονται κανονικά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Οι επικριτές της απόφασης, ιδίως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), «βλέπουν» στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας «σοσιαλιστικές ρίζες», καθώς η Ημέρα της Γυναίκας εορταζόταν με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ σήμερα παραμένει γενική αργία στη Ρωσία, την Κούβα, την Κίνα, το Τουρκμενιστάν κ.λπ.

Ορισμένοι τονίζουν πως η πλειοψηφία των Βερολινέζων δεν μπορεί να ταυτιστεί με την αυτή την επιλογή και ότι οι οικονομικές απώλειας μια τέτοιας αργίας της Γερμανικής πρωτεύουσας υπολογίζονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, αν και στις υπόλοιπες πόλεις η ημέρα δεν πρόκειται να γιορτάζεται με αργία, στο Βερολίνο εδρεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία και θα κλείνει αυτή τη μέρα.

Ωστόσο και παρά τις αντιδράσεις από μια μερίδα πολιτών της Γερμανικής πρωτεύουσας, η απόφαση αυτή έχει κάνει σήμερα το γύρο του διαδικτύου ως μια σημαντική και συμβολική κίνηση από μεριάς Γερμανίας.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση