,

10 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους σκύλους

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι συμβιώνουν εδώ και περίπου 15.000 χρόνια, οπότε πιστεύουμε ότι ξέρουμε τους καλύτερούς μας φίλους πολύ καλά. Αλλά υπάρχουν πολλά

10 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους σκύλους

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι συμβιώνουν εδώ και περίπου 15.000 χρόνια, οπότε πιστεύουμε ότι ξέρουμε τους καλύτερούς μας φίλους πολύ καλά. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα εκπληκτικά στοιχεία στο σκύλο από το ότι μπορεί να μας καταλάβει, όταν τους μιλάμε.

10 εκπληκτικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε για τους σκύλους

1. Το κέντρο όσφρησης ενός σκύλου είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν χιλιάδες φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. Οι μύτες τους έχουν εκατομμύρια περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς – για παράδειγμα η ανθρώπινη μύτη έχει κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια, ενώ ένας σκύλος έχει 125 εκατομμύρια. Γι’ αυτό και μας είναι τόσο πολύτιμοι στην εύρεση ναρκωτικών, ανθρώπων, και εκρηκτικών.

Advertisment

2. Καμία σκυλίσια μύτη δεν είναι ίδια με την άλλη

Η μύτη ενός σκύλου είναι σαν το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, απολύτως μοναδική.

3. Οι σκύλοι ονειρεύονται σαν τους ανθρώπους

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γαβγίζει στον ύπνο του, ίσως σημαίνει ότι κάτι ονειρεύεται. Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει ότι οι σκύλοι έχουν παρόμοια μοτίβα ύπνου και εγκεφαλικής δραστηριότητας όπως οι άνθρωποι και ότι οι μικρόσωμες ράτσες τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο από τις μεγάλες. Το πιθανότερο είναι ότι ονειρεύονται οικείες δραστηριότητες, όπως ότι κυνηγούν την ουρά τους ή ότι παίζουν έξω.

4. Οι σκύλοι είναι έξυπνοι όσο κι ένα 2χρονο παιδί

Σύμφωνα με τον ερευνητή Stanley Coren, ένα νήπιο και ένα κουτάβι έχουν παρόμοια εξελιγμένους εγκεφάλους. Επίσης αναφέρει πως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να μετρήσει, να καταλάβει πάνω από 150 λέξεις, ακόμα και να κοροϊδέψει τους ανθρώπους. Η νοημοσύνη διαφέρει ανάλογα τη ράτσα.

Advertisment

5. Το κούνημα της ουράς έχει τη δική του γλώσσα

Αν ο σκύλος σας κουνά ενθουσιασμένα την ουρά του, σημαίνει ότι είναι χαρούμενος που σας βλέπει, σωστά; Όχι απαραιτήτως. Οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους προς τα δεξιά όταν είναι χαρούμενοι και προς τα αριστερά όταν φοβούνται. Όταν την κουνούν χαμηλά σημαίνει ότι νιώθουν ανασφάλεια και όταν την κουνούν γρήγορα και συνοδεύεται από τεντωμένους μυς σηματοδοτεί επιθετικότητα.

6. Τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά και κωφά

Τα νεογέννητα σκυλιά ακόμα αναπτύσσονται, οπότε τα αυτιά και τα μάτια τους είναι ακόμα κλειστά. Τα περισσότερα κουτάβια ανοίγουν τα μάτια τους και ανταποκρίνονται σε ήχους μετά τις δύο περίπου εβδομάδες.

7. Οι σκύλοι έχουν «έκτη αίσθηση»

Σε δημοσκόπηση του 2010, το 67% των ιδιοκτητών σκύλων ανέφερε ότι τα κατοικίδιά τους αντιδρούσαν περίεργα πριν από μια καταιγίδα και το 43% είπε ότι τα κατοικίδιά τους συμπεριφέρονταν περίεργα γενικά πριν κάτι κακό συμβεί. Οι κυριότερες συμπεριφορές ήταν το κλάμα, η νευρική συμπεριφορά και η προσπάθεια να κρυφτούν κάπου ασφαλές. Υπάρχουν αναφορές ότι οι σκύλοι μπορούν ακόμα και να διαισθανθούν ασθένειες, όπως καρκίνο.

8. Η σκυλίσια έντονη αναπνοή μπορεί να αποτελεί σημάδι προβλήματος υγείας

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το στόμα του σκύλου μυρίζει φυσιολογικά άσχημα. Αλλά η επίμονη κακοσμία μπορεί στην πραγματικότητα να δηλώνει ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια του ή κάποιο άλλο ζήτημα υγείας. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.

9. Οι σκύλοι έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στις πατούσες τους

Αν και στην ουσία «ιδρώνουν» μέσω των πατουσών τους, η κύρια μορφή αντιμετώπισης της ζέστης είναι η βαριά ανάσα, σαν λαχάνιασμα.

10. Κάποιοι σκύλοι μπορεί να τρώνε τα περιττώματά τους

Μπορεί να μας φαίνεται αηδιαστικό, αλλά στην ουσία είναι φυσιολογικό και προέρχεται από την εποχή που δεν είχαν εξημερωθεί, δηλαδή χιλιάδες χρόνια πριν. Το φαινόμενο συνήθως συμβαίνει όταν είναι κουτάβια και σταδιακά σταματούν καθώς μεγαλώνουν.

[toggle title="Πηγές"]

https://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/6919063.stm

https://surveys.ap.org/data%5CGfK%5CAP-Petside%20com%20October%20Pets%20Topline_6th%20SENSE%20ONLY.pdf

https://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810025241.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση