Η Ελλάδα θα «πατήσει» στο φεγγάρι το 2022

Η χώρα μας γίνεται συμμέτοχη στο πρόγραμμα της NASA, το οποίο θα στείλει το πρώτο ελληνικό ρομποτικό όχημα στη Σελήνη το 2022. Η συμμετοχή

Η Ελλάδα θα «πατήσει» στο φεγγάρι το 2022

Η χώρα μας γίνεται συμμέτοχη στο πρόγραμμα της NASA, το οποίο θα στείλει το πρώτο ελληνικό ρομποτικό όχημα στη Σελήνη το 2022. Η συμμετοχή της Ελλάδας γίνεται με την ονομασία «Hellas to the Moon». Στόχος είναι η εξερεύνηση του εδάφους και η απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ ήρθε σε συμφωνία με δήλωση συνεργασία, η οποία υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΔΟ, τον αντιπλοίαρχο Γεώργιο Μαντζούρη ΠΝ, Dr, και τον διοικητή της NASA, Jim Bridenstine. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», αλλά η συμφωνία περιλαμβάνει και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που αφορούν στο Διάστημα.

Advertisment

Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.

Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με την NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Advertisment

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών», καθώς προβλέπεται ότι η ΝΑΣΑ και ο ΕΛΔΟ θα προχωρήσουν στη από «κοινού εκκίνηση δυνητικών συνεργασιών» στον τομέα του Διαστήματος.

Τα οφέλη αυτής της κίνησης είναι αρκετά, καθώς με αυτό τον τρόπο η χώρα, μα κυρίως τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα θα μπουν επιτέλους στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη. Επιπλέον, η χώρα μας θα αποκτήσει παρουσία στον Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό με ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα
Τέμπη: Έσπασε το “φράγμα” του ενός εκατομμυρίου υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού
Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Το ελληνικό διαβατήριο στα 10 πιο ισχυρά στον κόσμο για το 2024

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση