Παρόλο που διανύουμε τον 21ο αιώνα, επικρατεί ακόμη η λανθασμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται ψυχολόγους ή ψυχιάτρους είναι προβληματικοί. Πολλές φορές μάλιστα χαρακτηρίζονται ως «τρελοί» κυρίως όταν τους χορηγείται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Στην πραγματικότητα όμως ένας άνθρωπος που είναι τρελός δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόβλημά του και να πάει με τη θέλησή του σε κάποιον ειδικό ώστε να τον βοηθήσει να το αντιμετωπίσει. Μόνο ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την ψυχολογία του και να αναζητήσει βοήθεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου τα οικονομικά προβλήματα έχουν γονατίσει τα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άγχος το οποίο βρίσκεται στο ζενίθ του, να συσσωρεύεται και να ξεσπά με την μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων κάτι το οποίο προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, οδηγώντας τους σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Μετά από πολλές ιατρικές εξετάσεις που βγαίνουν καλές και όλα φαίνονται να είναι άριστα στην υγεία τους, συνεχίζουν να υποφέρουν. Οι πόνοι δεν υποχωρούν. «Μα γιατί» αναρωτιούνται.

Και έρχεται η διάγνωση πως «είναι ψυχολογικό» να τους προσγειώσει και να τους κάνει να αναρωτηθούν μήπως είναι «κατά φαντασία ασθενείς» ή ακόμη και «τρελοί». Όροι που είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας να αναφέρονται διότι παρερμηνεύουν και μειώνουν την έννοια των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι όταν η ψυχή μας υποφέρει, το σώμα μας νοσεί και μας στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα διότι η ψυχή και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα αφού το ένα επηρεάζεται και επηρεάζει το άλλο.

Προτού λοιπόν αρνηθείς να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, σκέψου ότι η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων σου, νοσούν την ψυχή σου η οποία ψάχνει τρόπους να σου κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να σε παρακινήσει να φροντίσεις επιτέλους τον εαυτό σου κάτι το οποίο πρέπει να το αντιληφθείς ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Εσύ λοιπόν θα ακούσεις την ψυχή σου ή θα αφήσεις τα λανθασμένα στερεότυπα να συνεχίζουν να σε εμποδίζουν από το να γίνεις ευτυχισμένος;

Photo: Author/Depositphotos

Μαρία Αρφαρά

Συγγραφέας Μαρία Αρφαρά

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ρόδο ενώ η καταγωγή μου είναι από την πανέμορφη Σύμη! Σπούδασα Marketing-Management στο American College of Greece (Deree College). Είμαι φανατική βιβλιοφάγος αστυνομικών κυρίως μυθιστορημάτων, αγαπώ τη συγγραφή γιατί με βοηθά να ξεδιπλώνω ευκολοτερα τις σκεψεις και τα συναισθήματά μου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο υπέροχων ζουζουνιών.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε