Απόψε αργά το βράδυ της Παρασκευής αξίζει να μείνουμε ξύπνιοι για κάποιες ώρες, γιατί έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη ροζ πανσέληνο.

Η ροζ πανσέληνος πήρε το όνομά της από ένα από τα ομορφότερα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, το Wild Ground Phlox. Στα ελληνικά η ονομασία του είναι Φλόγα η Δρουμμόντειος ή απλά Φλοξ. Το ξεχωριστό αυτό άνθος κατάγεται από το Τέξας, αλλά αυτή την εποχή ανθίζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, υπάρχει λόγος που αυτή η πανσέληνος είναι ξεχωριστή και ονομάζεται έτσι. Σε κάθε πανσέληνο δίνεται ένα ψευδώνυμο, που συχνά οι ρίζες του εντοπίζονται εκατοντάδες χρόνια πριν, ανάμεσα στους ιθαγενείς ή στους πρώτους Ευρωπαίους που κατέκτησαν την Αμερική.

Σε αυτή την περίπτωση, θα δείτε ότι το χρώμα της είναι διαφορετικό από τις άλλες φορές. Μπορεί στην περιοχή μας να μην είναι ξεκάθαρα ροζ, αλλά συνήθως παίρνει μια μαγική απόχρωση, τείνοντας προς το κίτρινο, το πορτοκαλί ή το κόκκινο.

Οι ειδικοί εξηγούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στη σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στον ορίζοντα. Έτσι, γίνεται ευκολότερο να «μεταφέρει» ζωντανά χρώματα στα μάτια μας. Για τον ίδιο λόγο είναι που τα ηλιοβασιλέματα τα βλέπουμε τόσο κόκκινα.

Η σημερινή Πανσέληνος συμπίπτει μάλιστα με τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και παραδοσιακά σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό στις 02:12 τα ξημερώματα προς Σάββατο.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε