, ,

Ταϊλάνδη: Σούπερ μάρκετ αντικαθιστά τις πλαστικές συσκευασίες με φύλλα μπανάνας

Μπορεί να σας φαίνονται περίεργα τα φύλλα μπανάνας ως μέσο συσκευασίας. Για ένα σούπερ μάρκετ στην Ταϊλάνδη όμως δεν είναι καθόλου• το αντίθετο. Αυτός

Ταϊλάνδη: Σούπερ μάρκετ αντικαθιστά τις πλαστικές συσκευασίες με φύλλα μπανάνας

Μπορεί να σας φαίνονται περίεργα τα φύλλα μπανάνας ως μέσο συσκευασίας. Για ένα σούπερ μάρκετ στην Ταϊλάνδη όμως δεν είναι καθόλου• το αντίθετο. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγουν για να κάνουν τη διαφορά και να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού στον κόσμο.

Το σούπερ μάρκετ τυλίγει με φύλλα μπανάνας διάφορα φρούτα ή λαχανικά και τα δένει χρησιμοποιώντας κορδέλα. Ύστερα, οι υπάλληλοι κολλούν ένα αυτοκόλλητο στο φύλλο για να δείξουν τον κωδικό και την τιμή του φρούτου ή του λαχανικού. Επιπλέον, οι συσκευασίες έχουν ένα αυτοκόλλητο, το οποίο αναγράφει πως το προϊόν δεν περιέχει φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα ώστε να βεβαιώσει τους πελάτες ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά καλλιεργούνται με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο.

Advertisment

Ταϊλάνδη: Σούπερ μάρκετ αντικαθιστά τις πλαστικές συσκευασίες με φύλλα μπανάνας

Κάτι που συχνά βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ είναι φρούτα και λαχανικά, ακόμα και ένα ή δύο μόνο μαζί, να περιέχονται σε πλαστικές σακούλες (μικρές ή μεγάλες), κάτι που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως υπερβολική χρήση πλαστικού. Η καινοτομία αυτή, δηλαδή η χρήση των φύλλων μπανάνας, δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο στη χώρα. Ήδη τη χρησιμοποιούσαν οι πωλητές του δρόμου εδώ και χρόνια σε αυτή τη χώρα, αλλά τώρα το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτή την ιδέα.

Κάθε χρόνο, γύρω στα 8 εκατομμύρια τόνων πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Είναι σαν να αδειάζουμε ένα μεγάλο φορτηγό με πλαστικό κάθε λεπτό που περνά. Η μέση πλαστική σακούλα των καταστημάτων χρειάζεται μέχρι και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Advertisment

Ευτυχώς, τουλάχιστον 15 χώρες και πόλεις απ’ όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα για τον αγώνα κατά του πλαστικού και οι υπόλοιποι χρειάζεται να μάθουμε από αυτές ώστε να εφαρμόσουμε κι εμείς καινοτόμες ιδέες για τη δραστική μείωση του καταστροφικού φαινομένου, που κατατρώει τον πλανήτη μας. Κάποιες χώρες που δίνουν το παράδειγμα είναι: η Κένυα, η Ταιβάν, η Αγγλία, η Ζιμπάμπουε και άλλες. Κάποιες από τις επίσης «οικολογικές» πόλεις είναι το Μόντρεαλ και το Μαλιμπού.

Photo credits: Perfect Homes Chiang Mai

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση