, , , ,

Η ανθρωπότητα «απειλεί» με εξαφάνιση 1 εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων

Στη στεριά, στις θάλασσες, στον ουρανό, η καταστροφική επίδραση των ανθρώπων στη φύση αποκαλύπτεται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και ανησυχητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανθρωπότητα «απειλεί» με εξαφάνιση 1 εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων

Στη στεριά, στις θάλασσες, στον ουρανό, η καταστροφική επίδραση των ανθρώπων στη φύση αποκαλύπτεται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και ανησυχητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται τώρα με εξαφάνιση. Η φύση παντού υποφέρει και μάλιστα με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι είχε παρατηρηθεί παλαιότερα και οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας για φαγητό και ενέργεια είναι που προκαλούν την μεγαλύτερη καταστροφή.

Advertisment

Αυτές οι τάσεις πρέπει να οριοθετηθούν, αλλά χρειάζεται μια «μεταμορφωτική αλλαγή» σε κάθε πλευρά των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τη φύση. Από τις μέλισσες που γονιμοποιούν τις σοδειές μας, μέχρι τα δάση που κατακρατούν τα νερά της βροχής και των λιωμένων πάγων, η έκθεση αποκαλύπτει πώς οι άνθρωποι κατακρεουργούν τα οικοσυστήματα που στην πραγματικότητα στηρίζουν τις κοινωνίες.

Αυτή η παγκόσμια αξιολόγηση της φύσης διήρκεσε 3 χρόνια και χρειάστηκε 15.000 αναφορές με υπεύθυνους υλοποίηση την Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημών- Πολιτικής στις Υπηρεσίες Βιοποικιλότητας και Οικοσυστήματος. Η ανάλυσή της φτάνει τις 1.800 σελίδες.

Στη σύντομη εκδοχή της αναφέρεται ότι η Γη πάντα υπέφερε από τις πράξεις της ανθρωπότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια αυτές οι γρατζουνιές έχουν γίνει βαθιές ουλές. Ο πληθυσμός της γης έχει διπλασιαστεί από το 1970, η παγκόσμια οικονομία έχει μεγαλώσει κατά 4 φορές, ενώ το διεθνές εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 10 φορές.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Κλιματική αλλαγή: Με ποιους τρόπους θα επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη;

Για να τραφούμε, να ντυθούμε και να αποκτήσουμε ενέργεια σε αυτό τον ολοένα και αναπτυσσόμενο κόσμο, αποψιλώνουμε τα δάση σε ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά σε τροπικές περιοχές. Από το 1980 μέχρι το 2000, 100 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους έχουν χαθεί, ειδικά στη Νότια Αμερική και στην Νότιο-Δυτική Ασία. Ακόμα χειρότερη καταστροφή έχουν υποστεί οι υγρότοποι με μόνο το 13% αυτών να έχουν σωθεί το 2000.

Οι πόλεις μας επεκτείνονται με ραγδαίους ρυθμούς, με τις αστικές περιοχές να διπλασιάζονται από το 1992. Όλη αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα εξοντώνει είδη σε μεγαλύτερους αριθμούς από παλιά.

Σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση, το 25% των ζώων και των φυτών απειλούνται. Οι παγκόσμιες τάσεις στον πληθυσμό των εντόμων δεν είναι γνωστός, αλλά η ταχεία πτώση σε ορισμένες τοποθεσίες έχει καταγραφεί.

Ο ρυθμός καταστροφής είναι δεκάδες έως και εκατοντάδες φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο των περασμένων 10 εκατομμυρίων χρόνων. Στην αξιολόγηση σημειώνεται πως η ποιότητα του χώματος επίσης υποβαθμίζεται. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 23% στη γη.

Οι ακόρεστες ορέξεις μας παράγουν μια τεράστια ποσότητα αποβλήτων. Η πλαστική ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 10 φορές από το 1980. Κάθε χρόνο πετάμε 300-4000 εκατομμύρια τόνους βαρέων μετάλλων, διαλυτών, τοξική λυματολάσπη και άλλα απόβλητα στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες του κόσμου.

Οι συγγραφείς της αξιολόγησης ερεύνησαν έναν αριθμό σεναρίων για το μέλλον. Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, οι αρνητικές τάσεις για τη φύση θα συνεχιστούν μέχρι το 2050 μέχρι να την καταστρέψουν ολοσχερώς. Στην μόνη περίπτωση που δεν συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή είναι σε εκείνη της «μεταμορφωτικής αλλαγής».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση