, ,

Αυστραλία: Πώς οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μετατρέπονται σε λίπασμα για φυτά

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφή των φυτών.

Αυστραλία: Πώς οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μετατρέπονται σε λίπασμα για φυτά

Μια αυστραλιανή εταιρεία ανακύκλωσης μετατρέπει τις παλιές μπαταρίες σε λίπασμα για καλλιέργειες, σε μια προσπάθεια να μην καταλήγουν στις χωματερές.
Περίπου το 97% των αλκαλικών μπαταριών στην Αυστραλία δεν ανακυκλώνεται, αυτές είναι οι μπαταρίες που βάζουμε στα τηλεχειριστήρια της τηλεόρασης, στα παιδικά παιχνίδια και στους φακούς. Αντ’ αυτού, καταλήγουν στους συνηθισμένους κάδους απορριμμάτων, όπου οι μέθοδοι απόρριψης σημαίνουν ότι οι χημικές ουσίες που μας παρέχουν φορητή ενέργεια μπορούν να διαρρεύσουν στο έδαφος, προκαλώντας ρύπανση.

Σε κάποιες χώρες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η νομοθεσία απαιτεί από τα καταστήματα που πωλούν μπαταρίες να ζητούν από τους πελάτες να τις επιστρέφουν μόλις τελειώσουν. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που ανακυκλώνεται είναι σημαντικά υψηλότερο, σε σύγκριση με την Αυστραλία.

Advertisment

Για τις μπαταρίες που ανακυκλώνονται, τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιούν υπερβολική θερμότητα για να λιώσουν τα μέταλλα στο εσωτερικό τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, όλα τα υπόλοιπα καίγονται, αφήνοντας άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν εξορυχθεί από φυσικές πηγές, αχρησιμοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν αλλού.

Μια εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα

Η Envirostream θέλησε να αλλάξει τα πράγματα σε αυτό το πεδίο. Μέρος της Lithium Australia, η οποία ανακυκλώνει όλα τα είδη μπαταριών, παίρνει αυτά τα άλλα συστατικά και τα μετατρέπει σε κάτι που έχει τη δύναμη να βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απόρριψη των αλκαλικών μπαταριών έχει καταστεί μείζον πρόβλημα», δήλωσε ο Adrian Griffin, διευθύνων σύμβουλος της Lithium Australia, σε δελτίο τύπου. «Το σχέδιό μας για την επαναχρησιμοποίηση των ενεργών συστατικών των χρησιμοποιημένων κυψελών δεν είναι μόνο ένα σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια περιβαλλοντική διαχείριση του ζητήματος, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει ισχυρή επίδραση στη βιωσιμότητα των μπαταριών μιας χρήσης».

Advertisment

Αν και ορισμένα χημικά στις μπαταρίες είναι τοξικά, η νέα αυτή μέθοδος λαμβάνει τα μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις αλκαλικές μπαταρίες και τα μετατρέπει σε ζωτικής σημασίας τροφή για τις καλλιέργειες. Ο ψευδάργυρος, ο οποίος υπάρχει σε πολλές αλκαλικές μπαταρίες, βοηθά τα φυτά να παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται χλωροφύλλη. Αυτή είναι που κάνει τα φυτά πράσινα και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φως του ήλιου για να μετατρέψουν το νερό και το CO2 σε ενέργεια.

Πώς μια μπαταρία γίνεται «τροφή» για τα φυτά

Μια παρόμοια διαδικασία έχει ήδη εφαρμοστεί από τη φινλανδική εταιρεία Tracegrow, η οποία μετατρέπει τις χρησιμοποιημένες αλκαλικές μπαταρίες σε προϊόντα που εμπλουτίζουν τα εδάφη για την καλλιέργεια καλλιεργειών τροφίμων. Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου κυκλικής οικονομίας που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του πλανήτη με τη χρήση τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι μπαταρίες πρώτα θρυμματίζονται, και στη συνέχεια οι διαδικασίες φιλτραρίσματος και καθαρισμού απομακρύνουν τα τοξικά στοιχεία όπως ο υδράργυρος και το νικέλιο. Είναι σημαντικό αυτά να μην καταλήγουν στο λίπασμα, καθώς θα μπορούσαν να περάσουν στα τρόφιμα που τρώμε, γι’ αυτό και οι δοκιμές του τελικού προϊόντος είναι αυστηρές. Αφού απομακρυνθούν, αποστέλλονται για ασφαλή διάθεση από εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, αντί να εκπλυθούν στο έδαφος, όπως θα γινόταν αν οι μπαταρίες στέλνονταν σε χωματερή.

Τα ιχνοστοιχεία καθαρίζονται και επιστρέφουν με ασφάλεια στη φύση ως προϊόντα για τη γεωργία. Μέχρι στιγμής, το λίπασμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ντομάτες, βαμβάκι και αβοκάντο με καλά αποτελέσματα, δηλώνει η εταιρεία.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/02/11/don-t-throw-away-old-batteries-feed-them-to-your-plants-instead

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση