, ,

Έλληνας επιστήμονας σχεδίασε συσκευή που θα χρησιμοποιήσουν αστροναύτες στον Άρη

Ο Κωνσταντίνος Γιαπής και η ομάδα του δημιούργησαν μια μικρή φορητή συσκευή που μπορεί να παράγει οξυγόνο από διοξείδιο του άνθρακα, την οποία θα

Έλληνας επιστήμονας σχεδίασε συσκευή που θα χρησιμοποιήσουν αστροναύτες στον Άρη

Ο Κωνσταντίνος Γιαπής και η ομάδα του δημιούργησαν μια μικρή φορητή συσκευή που μπορεί να παράγει οξυγόνο από διοξείδιο του άνθρακα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν μέχρι τον πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία οι μελλοντικοί αστροναύτες δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν μαζί τους οξυγόνο από τη Γη, αλλά θα μπορούν να το παράγουν όπου κι αν βρίσκονται, εξοικονομώντας έτσι κόπο και χρήματα.

Advertisment

Ο Κωνσταντίνος Γιαπής, Έλληνας της διασποράς, ο οποίος είναι καθηγητής του τμήματος Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) παρουσίασε τη νέα αυτή τεχνολογία στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Η τεχνολογία αυτής της συσκευής βασίζεται σε μια προηγούμενή του έρευνα στην οποία ο κ. Γιαπής είχε δείξει με ποιο τρόπο το μοριακό οξυγόνο (οξυγόνο σε αέρια μορφή) μπορεί να παραχθεί στην επιφάνεια των κομητών. Αυτή η μελέτη των κομητών επέτρεψε στον καθηγητή να εστιάσει σε ένα νέο είδος χημικών αντιδράσεων.

Οι κομήτες εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Οι δύο ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν εάν το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να παράγει επίσης οξυγόνο σε συγκρούσεις με την επιφάνεια του κομήτη. Όταν βρήκαν οξυγόνο στη ροή των αερίων από τον κομήτη, θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι η αντίδραση ήταν παρόμοια με αυτήν του νερού. Γι’ αυτό τον σκοπό σχεδίασαν ένα πείραμα με σκοπό την πρόσκρουση διοξειδίου του άνθρακα στην αδρανή επιφάνεια ενός φύλλου χρυσού, που δεν μπορεί να οξειδωθεί και δεν θα έπρεπε να παράγει μοριακό οξυγόνο. Ωστόσο, συνέχισε να εκπέμπεται οξυγόνο από την επιφάνεια του χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο άτομα οξυγόνου προέρχονται από το ίδιο μόριο διοξειδίου του άνθρακα, πρακτικά διαχωρίζοντάς το, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Advertisment

Η συσκευή που σχεδίασε ο Έλληνας ερευνητής για την αντίδραση αυτή λειτουργεί σαν επιταχυντής σωματιδίων, μετατρέποντας τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα σε ιόντα φορτίζοντάς τα και μετά επιταχύνοντάς τα μέσω ηλεκτρικού πεδίου, απλά σε πολύ χαμηλότερα ενεργειακά επίπεδα από ό,τι σε έναν επιταχυντή σωματιδίων.

Ιδανικά, η ίδια αυτή συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη Γη, για να αφαιρεί από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (ένα «αέριο του θερμοκηπίου» που προκαλεί υπερθέρμανση) και να το μετατρέπει σε οξυγόνο, βοηθώντας έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, ωστόσο, θα βοηθήσει σίγουρα τους αστροναύτες στα μελλοντικά τους διαστημικά ταξίδια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση