Η εμπνευσμένη ομιλία του Tim Cook της Apple για τη δημιουργία και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μίλησε ως βασικός ομιλητής στην αποφοίτηση του διάσημο Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η ομιλία του, θα μπορούσε κανείς

Η εμπνευσμένη ομιλία του Tim Cook της Apple για τη δημιουργία και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μίλησε ως βασικός ομιλητής στην αποφοίτηση του διάσημο Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η ομιλία του, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σύντομο οδηγό για μια ζωή γεμάτη ευθύνη, έμπνευση και δημιουργία.

Τα μηνύματά του δεν απευθύνονταν μόνο στους φοιτητές που αποφοιτούσαν, αλλά και σε όλους όσους άκουσαν με προσοχή τον λόγο του. Βασικό του μήνυμα ήταν να μη σταματάμε να χτίζουμε, αλλά και να λαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.

Advertisements

«Αυτοί που χτίζουν πράγματα αισθάνονται πολύ ωραία στη σκέψη ότι το έργο της ζωής τους θα είναι μία μέρα μεγαλύτερο από τον ίδιο, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άτομο… Οι μέντορες σας θα σας αφήσουν προετοιμασμένους, αλλά όχι έτοιμους». Ο Tim Cook δήλωσε πως πήρε αυτό το τελευταίο μάθημα όταν πέθανε ο Steve Jobs το 2001. ««Όταν έφυγε, τότε κατάλαβα τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προετοιμασία και την ετοιμότητα», ομολόγησε.

Και ανακαλώντας τα λόγια ενός από τους γνωστότερους και σημαντικότερους ανθρώπους στον χώρο της τεχνολογίας υπενθύμισε στους φοιτητές ότι δεν πρέπει να ακολουθούν τα βήματα των ανθρώπων που ήρθαν πριν από αυτούς, αλλά να κάνουν τα δικά τους ξεχωριστά βήματα προς την επιτυχία.

«Αν θέλετε να σας πιστώσουν επιτυχίες, πρώτα να μάθετε να αναλαμβάνετε ευθύνες». Ως προς την ευθύνη, αναφέρθηκε και στη δύναμη, αλλά και τα λάθη της Silicon Valley. Αν και είναι γνωστό πως δημιουργεί κάποιες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στη σύγχρονη ιστορία, η βιομηχανία αυτή κουβαλά στις πλάτες της μεγάλα και σοβαρά σκάνδαλα, για τα οποία πρέπει να λάβει την ευθύνη (έλλειψη ιδιωτικότητας, hate speech, παραβιάσεις ασφαλείας και fake news).

«Πολλοί είναι αυτοί που φαίνεται να πιστεύουν ότι οι καλές προθέσεις δικαιολογούν τα βλαβερά αποτελέσματα», ανέφερε ο επιτυχημένος CEO. «Αλλά είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτό που χτίζετε και αυτό που δημιουργείτε προσδιορίζει το ποιοι είστε».

«Ακούγεται τρελό ότι κάποιος πρέπει να το πει αυτό. Αλλά αν χτίσετε μια χαώδη αυτοκρατορία, δεν μπορείτε να πετάξετε την ευθύνη από πάνω σας γι’ αυτό το χάος. Η λήψη ευθύνης σημαίνει ότι έχετε το κουράγιο να δείτε ξεκάθαρα τα πράγματα». Στη συνέχεια, τόνισε πως το γνωμικό «αν κάνετε αυτό που αγαπάτε, δε θα χρειαστεί να δουλέψετε ούτε μία μέρα στη ζωή σας» δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Και πως «αν κάνετε αυτό που αγαπάτε, τότε θα δουλέψετε πολύ σκληρά για να το κατακτήσετε».

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να εκτιμάς εκείνους που λένε όχι...
Το άγαλμα του Ιπποκράτη κοσμεί την Κω - Ιστορική στιγμή για το νησί
Μπορεί να σου λείπει... αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πήρες λάθος απόφαση
Στη χώρα του Χώσε: Το κωμικοτραγικό ημερολόγιο ενός φαντάρου

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε