, ,

Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως

Όταν σκεφτόμαστε όμορφα τοπία φύσης, φανταζόμαστε κατευθείαν πράσινα λιβάδια να λικνίζονται στο απαλό αεράκι και ήσυχες γαλάζιες λίμνες, αλλά ο Zak van Biljon και

Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως

Όταν σκεφτόμαστε όμορφα τοπία φύσης, φανταζόμαστε κατευθείαν πράσινα λιβάδια να λικνίζονται στο απαλό αεράκι και ήσυχες γαλάζιες λίμνες, αλλά ο Zak van Biljon και η εκθαμβωτική του τέχνη, η υπέρυθρη φωτογραφία, βάζει μια σουρεαλιστική πινελιά στο πώς βλέπουμε τυπικά τον κόσμο. Η σειρά του, Modernising Nature (Εκμοντερνίζοντας τη φύση), μας αποκαλύπτει ζωηρά ροζ και κόκκινα τοπία που προκαλούν τον θεατή να αμφισβητήσει την ίδια του την αντίληψη.

Με καταγωγή από το Cape Town, ο ταλαντούχος φωτογράφος διαμένει στη Ζυρίχη, όπου και συλλαμβάνει με τη φωτογραφική του μηχανή τα επικά ορεινά τοπία της Ελβετίας.

Advertisment

Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως

Από πολύχρωμα φαράγγια και λόφους μέχρι λιβάδια ολάνθιστα, τα έργα του van Biljon μοιάζουν με έναν ονειρικό κόσμο που μοιάζει με παράδεισο. Αν και τα σκηνικά είναι ήδη οικεία, ο van Biljon μας χαρίζει μια φρέσκια οπτική εμπνευσμένη από την τεχνολογία και τις εκατομμύρια φιλτραρισμένες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι άνθρωποι έλκονται από τα έντονα ζωηρά χρώματα είτε των πόλεων, είτε της φύσης», λέει. «Το τεχνητό γίνεται πραγματικό και η φυσική πραγματικότητα ή η πραγματικότητα της φύσης διαμεσολαβούνται από μέσα τεχνολογίας, όπως τα φίλτρα».

Advertisment

Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως

Ο van Biljon ελπίζει οι ζωντανές φωτογραφίες του να εμπνεύσουν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων να σταματήσουν να χαζεύουν μόνο τις οθόνες τους και να εκτιμήσουν τη φύση. «Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο θέασης της φύσης στον 21ο αιώνα, όπως έκαναν οι ζωγράφοι τοπίων του 19ου αιώνα, οι οποίοι είχαν έρθει τότε αντιμέτωποι με την βιομηχανοποίηση», δηλώνει. «Οι πόλεις μετατρέπονται σε μεγαλουπόλεις και αυτή η νέα γενιά είναι η τεχνολογική γενιά, με κύριο χαρακτηριστικό της την άνεση, αλλά και την έλλειψη φύσης. Κι όμως, η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει ποτέ να απελευθερωθεί από τη φύση».

Η τεχνική της υπέρυθρης φωτογραφίας έχει μακρά ιστορία, αλλά κυρίως αναπτύχθηκε για στρατιωτική παρακολούθηση, αλλά και για τον έλεγχο των καλλιεργειών. Αυτό που κάνει είναι να συλλαμβάνει φως κοντά στο υπέρυθρο, δηλαδή σε μήκος κύματος φωτός που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί με γυμνό μάτι.

Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως Φωτογράφος αναδεικνύει τα παραμυθένια τοπία των Ελβετικών Άλπεων με υπέρυθρο φως

Photo Credits: Zak van Biljon

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση