, ,

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί εξάπλωση ασθενειών

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί εξάπλωση ασθενειών

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Advertisment

Οι επιστήμονες εμφανίζονται άκρως ανησυχητικοί, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη σημαντικότατη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει πίσω τα όσα μέτρα πέρασε η κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με τη μείωση εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η τωρινή κυβέρνηση ελπίζει επίσης να επηρεάσει κι άλλα μεγάλα κράτη να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος, μια νέα επιστημονική έκθεση έρχεται στο φως τη δημοσιότητας, η όποια συντάχθηκε από 27 εθνικές Ακαδημίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών. Στην έκθεση οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η προειδοποίηση δεν αναφέρεται σε μελλοντική κατάσταση, αλλά μιλά για το παρόν.

Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν τη μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω κουνουπιών, ακόμα και την εμφάνιση και επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.

Advertisment

Η κλιματική αλλαγή πλέον τείνει να θεωρηθεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία. Οι πιο ευάλωτες γεωγραφικές περιοχές που έχουν υποστεί και θα υποστούν σύντομα τις παραπάνω συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η Μεσόγειος και οι αρκτικές περιοχές.

Όσο, δηλαδή, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανεβαίνει, η Ευρώπη θα βιώσει εξάπλωση των λοιμωδών νόσων, αύξηση στις τροφικές δηλητηριάσεις, όπως και στα βακτήρια της σαλμονέλας.

Οι επιστήμονες των Ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη η άνοδος έχει φθάσει περίπου τον έναν βαθμό). Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. «Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά. Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρο: φορολόγηση των ρύπων, τερματισμός των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και αποφυγή κατασκευής νέων εγκαταστάσεων άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία, όχι μια γκρίζα οικονομία» τονίζει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190603160816.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση