,

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο κουρκουμάς βοηθά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα αρκετά συνηθισμένο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο κουρκουμάς βοηθά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα αρκετά συνηθισμένο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν φλεγμονές, δυσκαμψία και έντονη αρθραλγία.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο ρόλο ενός σημαντικότατου μπαχαρικού στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Το μπαχαρικό αυτό, που εκτός από ευεργετικό είναι και νόστιμο, διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή ουσία. Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη του είναι τα «χρυσά» συστατικά που μπορούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να ανακουφίσουν τους ασθενείς.

Advertisment

Η κουρκουμίνη, γνωστή επιστημονικά με το όνομα Curcuma longa, με το έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβέδα, ένα πανάρχαιο και παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα με ρίζες στην Ινδία.

Το 2016 μια συστηματική ανάλυση ερεύνησε την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και του εκχυλίσματος κουρκουμίνης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όσοι έλαβασν 1.000 miligram κουρκουμίνης καθημερινά για 8-12 εβδομάδες μείωσαν την αίσθηση πόνου τους και τις φλεγμονές, κοιτά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εκχύλισμα της κουρκουμίνης ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπτωμάτων, συστήνοντας στους ασθενείς να λαμβάνουν μη νέο στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη. Επόμενη μελέτη ερεύνησε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε αρουραίους με ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαπίστωσε ότι αυτό το συστατικό μείωσε τη φλεγμονή και την ερυθρότητα στους αρουραίους.

Advertisment

Ωστόσο, εκτός από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει ο κουρκουμάς σε όλο το σώμα: μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία κρυολογημάτων, προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες, δρα κατά της αναιμίας και της διάρροιας.

Πηγή: www.medicaldaily.com/turmeric-rheumatoid-arthritis-437106

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση