,

Carola Rackete: Η ιστορία της καπετάνισσας που συνελήφθη επειδή διέσωσε πρόσφυγες

Στις αρχές Ιουνίου το Sea Watch 3 διέσωσε μια ομάδα 42 μεταναστών από ένα φουσκωτό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης,

Carola Rackete: Η ιστορία της καπετάνισσας που συνελήφθη επειδή διέσωσε πρόσφυγες

Στις αρχές Ιουνίου το Sea Watch 3 διέσωσε μια ομάδα 42 μεταναστών από ένα φουσκωτό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης, αλλά αρνήθηκε να τους αποβιβάσει στην Τρίπολη και αντιθέτως άλλαξε την κατεύθυνσή του προς την Λαμπεντούζα.

Το πλοίο διάσωσης ανήκει στην γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch και παρέμεινε αποκλεισμένο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία για πάνω από δύο εβδομάδες. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση της Ιταλίας με απόφασή της έκλεισε τα λιμάνια της χώρας για τα διασωστικά πλοία και απείλησε με πρόστιμο έως και €50,000 και με περιορισμό όποιου πλοίου αψηφούσε τον νόμο.

Advertisment

Carola Rackete: Η ιστορία της καπετάνισσας που συνελήφθη επειδή διέσωσε πρόσφυγες

Αυτή η απόφαση του αντιπροέδρου Salvini, ο οποίος έχει στο πλευρό του όλους τους ξενοφοβικούς ψηφοφόρους, απέκλεισε πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα πλοία στα ανοιχτά της Ιταλίας για εβδομάδες. Η Ιταλία δεν θα έπαιρνε ούτε έναν από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κοιτούσαν τις ευρωπαϊκές ακτές σαν την γη της επαγγελίας.

Όμως, στις 12 Ιουνίου τα πράγματα άλλαξαν. Η Carola Rackete, η καπετάνισσα του Sea Watch 3 πήρε μια απόφαση που την έκανε ηρωίδα στα μάτια όσων αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι των πολιτικών και την μετέτρεψε σε παγκόσμιο σύμβολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Advertisment

https://www.instagram.com/p/BzSqN-IoavI/?utm_source=ig_embed

Ο Rackete αγνόησε τις εντολές των ιταλικών αρχών και αποφάσισε να αποβιβάσει τους μετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η ίδια δήλωσε πως η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν πια κάτι περισσότερο από απελπιστική και πως στόχος της ήταν απλώς να μεταφέρει στη στεριά τους εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

«Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο», δήλωσε η Rackete.

Η θαρραλέα πλοίαρχος προχώρησε σε αυτή την πράξη γνωρίζοντας και τις συνέπειες. Αφού πέρασε τα ιταλικά χωρικά ύδατα και αποβίβασε με ασφάλεια τους μετανάστες, η Rackete συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές. Σε βίντεο που δημοσίευσε το Sea Watch η ίδια λέει: «Γνωρίζω πως είναι επικίνδυνο και ότι μάλλον θα χάσω το πλοίο, αλλά οι μετανάστες είναι εξουθενωμένοι και θα τους φέρω στην ασφάλεια».

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Καπετάνισσα Carola δεν είχε άλλη επιλογή. Για 36 ώρες δήλωνε κατάσταση ανάγκης για το πλοίο της, αλλά οι ιταλικές αρχές την αγνοούσαν. «Η Λιβύη δεν είναι μία ασφαλής χώρα», δήλωσε η Giorgia Linardi, εκπρόσωπος της MKO Sea –Watch στην Ιταλία. «Το να επιστρέψουμε βίαια σε μια χώρα που πλήττεται από τις συνέπειες του πολέμου, ανθρώπους που μόλις διασώσαμε, με τον κίνδυνο να φυλακιστούν και να υποβληθούν σε βασανιστήρια, είναι ένα έγκλημα που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ».

Η Carola Rackete βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις αρχές και βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο (που της είχε φράξει την είσοδο στο λιμάνι). Σήμερα Τρίτη ήταν να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής της, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε και η Carola παραμένει σε περιορισμό.

https://www.instagram.com/p/BzRckjVIpch/?utm_source=ig_embed

Η γενναία πλοίαρχος του Sea Watch 3 είναι μια σύγχρονη ηρωίδα. Γεννήθηκε στο Preetz της Γερμανίας, τελείωσε τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Γερμανία και στη συνέχεια σπούδασε Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στην Αγγλία. Μιλάει 4 γλώσσες.

Στα 23 της χρόνια η Rackete ανέλαβε το πηδάλιο στο Arctic Sunrise της Greenpeace ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως καπετάνισσα.

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

Στις 12 Ιουνίου αποφάσισε να κάνει πράξη αυτή την ηθική υποχρέωση. Αυτή που έχει κάθε άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στην ευκολία και που τώρα οι καταπιεσμένοι και αδικημένοι αυτού του κόσμου ζητούν τη βοήθειά του. Η Γερμανίδα πλοίαρχος ρίσκαρε την ελευθερία της για να προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία στους μετανάστες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.theguardian.com/world/2019/jun/29/sea-watch-captain-carola-rackete-arrested-italian-blockade

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση