Στις αρχές Ιουνίου το Sea Watch 3 διέσωσε μια ομάδα 42 μεταναστών από ένα φουσκωτό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης, αλλά αρνήθηκε να τους αποβιβάσει στην Τρίπολη και αντιθέτως άλλαξε την κατεύθυνσή του προς την Λαμπεντούζα.

Το πλοίο διάσωσης ανήκει στην γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch και παρέμεινε αποκλεισμένο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία για πάνω από δύο εβδομάδες. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση της Ιταλίας με απόφασή της έκλεισε τα λιμάνια της χώρας για τα διασωστικά πλοία και απείλησε με πρόστιμο έως και €50,000 και με περιορισμό όποιου πλοίου αψηφούσε τον νόμο.

Carola Rackete: Η ιστορία της καπετάνισσας που συνελήφθη επειδή διέσωσε πρόσφυγες

Αυτή η απόφαση του αντιπροέδρου Salvini, ο οποίος έχει στο πλευρό του όλους τους ξενοφοβικούς ψηφοφόρους, απέκλεισε πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα πλοία στα ανοιχτά της Ιταλίας για εβδομάδες. Η Ιταλία δεν θα έπαιρνε ούτε έναν από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κοιτούσαν τις ευρωπαϊκές ακτές σαν την γη της επαγγελίας.

Όμως, στις 12 Ιουνίου τα πράγματα άλλαξαν. Η Carola Rackete, η καπετάνισσα του Sea Watch 3 πήρε μια απόφαση που την έκανε ηρωίδα στα μάτια όσων αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι των πολιτικών και την μετέτρεψε σε παγκόσμιο σύμβολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

View this post on Instagram

Early this morning, after 17 days, the last 40 survivors of #SeaWatch 3 finally set foot on dry land. They were brought to the Lampedusa Hotspot, where they gave captain #CarolaRackete a warm welcome, as she was taken to the same place for identification after being arrested. — Nach 17 Tagen, betraten die letzten 40 Geretteten der #SeaWatch3 heute morgen endlich trockenen Boden Sie wurden in den Hotspot #Lampedusa gebracht, wo sie Cpt. Carola #Rackete, die nach ihrer Festnahme zur Identifikation ebenfalls dorthin verbracht wurde, herzlich begrüßten. — Questa mattina all’alba sono finalmente sbarcate le 40 persone rimaste a bordo di Sea-Watch per 17 gg. Sono state portate nell’hotspot dell’isola dove hanno incontrato #Carola, portata lí per l’identificazione e accolta con un applauso da quelli che a bordo lei chiamava “guests”. — 📸 @selenemagnolia.photo #united4med #ApriteiPorti #DefendSolidarity #SeenotrettungistkeinVerbrechen #Seenotrettung #searescue #searescueisnotacrime #safepassage #rechtaufflucht #togetherforrescue #right2rescue #refugeeswelcome #SeaResistance #refugees #humanrights #menschenrechte #europe #humanity

A post shared by Sea-Watch (@seawatchcrew) on

Ο Rackete αγνόησε τις εντολές των ιταλικών αρχών και αποφάσισε να αποβιβάσει τους μετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η ίδια δήλωσε πως η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν πια κάτι περισσότερο από απελπιστική και πως στόχος της ήταν απλώς να μεταφέρει στη στεριά τους εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

«Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο», δήλωσε η Rackete.

Η θαρραλέα πλοίαρχος προχώρησε σε αυτή την πράξη γνωρίζοντας και τις συνέπειες. Αφού πέρασε τα ιταλικά χωρικά ύδατα και αποβίβασε με ασφάλεια τους μετανάστες, η Rackete συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές. Σε βίντεο που δημοσίευσε το Sea Watch η ίδια λέει: «Γνωρίζω πως είναι επικίνδυνο και ότι μάλλον θα χάσω το πλοίο, αλλά οι μετανάστες είναι εξουθενωμένοι και θα τους φέρω στην ασφάλεια».

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Καπετάνισσα Carola δεν είχε άλλη επιλογή. Για 36 ώρες δήλωνε κατάσταση ανάγκης για το πλοίο της, αλλά οι ιταλικές αρχές την αγνοούσαν. «Η Λιβύη δεν είναι μία ασφαλής χώρα», δήλωσε η Giorgia Linardi, εκπρόσωπος της MKO Sea –Watch στην Ιταλία. «Το να επιστρέψουμε βίαια σε μια χώρα που πλήττεται από τις συνέπειες του πολέμου, ανθρώπους που μόλις διασώσαμε, με τον κίνδυνο να φυλακιστούν και να υποβληθούν σε βασανιστήρια, είναι ένα έγκλημα που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ».

Η Carola Rackete βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις αρχές και βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο (που της είχε φράξει την είσοδο στο λιμάνι). Σήμερα Τρίτη ήταν να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής της, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε και η Carola παραμένει σε περιορισμό.

View this post on Instagram

Basta! In diesem Moment fährt die #SeaWatch 3 in den Hafen von #Lampedusa. Vor fast 60h riefen wir den Notstand aus. Niemand hörte uns zu. Niemand übernahm Verantwortung. Einmal mehr ist es an uns, an Cpt. #CarolaRackete und ihrer Crew die 40 Geretteten in Sicherheit zu bringen. — Basta! In this moment the #SeaWatch3 is entering Lampedusa harbour. It’s been almost 60h since we declared a state of emergency. No one listened. No one took responsibility. Once more it’s up to us, to Cpt. Carola #Rackete and her crew, to bringing the 40 people to safety. — BASTA. Dopo 16 giorni dal soccorso, Sea-Watch 3 entra in porto. #united4med #ApriteiPorti #DefendSolidarity #SeenotrettungistkeinVerbrechen #Seenotrettung #searescue #searescueisnotacrime #safepassage #rechtaufflucht #togetherforrescue #right2rescue #refugeeswelcome #SeaResistance #refugees #humanrights #menschenrechte #europe #humanity

A post shared by Sea-Watch (@seawatchcrew) on

Η γενναία πλοίαρχος του Sea Watch 3 είναι μια σύγχρονη ηρωίδα. Γεννήθηκε στο Preetz της Γερμανίας, τελείωσε τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Γερμανία και στη συνέχεια σπούδασε Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στην Αγγλία. Μιλάει 4 γλώσσες.

Στα 23 της χρόνια η Rackete ανέλαβε το πηδάλιο στο Arctic Sunrise της Greenpeace ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως καπετάνισσα.

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

Στις 12 Ιουνίου αποφάσισε να κάνει πράξη αυτή την ηθική υποχρέωση. Αυτή που έχει κάθε άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στην ευκολία και που τώρα οι καταπιεσμένοι και αδικημένοι αυτού του κόσμου ζητούν τη βοήθειά του. Η Γερμανίδα πλοίαρχος ρίσκαρε την ελευθερία της για να προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία στους μετανάστες.

Πηγές

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε