,

Κλιματική αλλαγή: Περισσότερες οι ζεστές μέρες και λιγότερες οι δροσερές νύχτες στην Ελλάδα

Ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσίευσαν ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με το κλίμα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα πορίσματα που περιγράφονται στο διεθνές

Κλιματική αλλαγή: Περισσότερες οι ζεστές μέρες και λιγότερες οι δροσερές νύχτες στην Ελλάδα

Ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσίευσαν ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με το κλίμα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα πορίσματα που περιγράφονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό κλιματολογίας «International Journal of Climatology», το κλίμα της Ελλάδας αλλάζει σταδιακά: ο αριθμός των πολύ δροσερών βραδιών μειώνεται μέσα στο έτος και αυξάνεται ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών.

Η ανάλυση αποκαλύπτει πως δεν είναι το κλίμα της χώρας μας που έχει αλλάξει, αλλά το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Αυτές οι αλλαγές, στην αρχή ανεπαίσθητες αλλά αργότερα ορατές επηρεάζουν και την υγεία και ευεξία των κατοίκων της Μεσογείου και κατά συνέπεια εμάς.

Advertisment

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι κρύες νύχτες σπανίζουν

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο αριθμός των πραγματικά ζεστών ημερών, εκείνων κατά τις οποίες νιώθουμε δυσφορία λόγω θερμοκρασίας, αυξάνεται με μέσο ρυθμό πέντε επιπλέον ημερών ανά δεκαετία. Το φαινόμενο εντοπίζεται ιδιαίτερα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Για παράδειγμα, τα Ιωάννινα τείνουν πλέον να γίνουν μια από τις ζεστότερες περιοχές της χώρας με μέσο ρυθμό αύξησης τις έξι ζεστές ημέρες ανά δεκαετία. Άλλες πόλεις στις οποίες επίσης παρατηρείται έντονο το ζήτημα είναι η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, αλλά και η Αθήνα. Η Κρήτη και η Ρόδος παρουσιάζουν τις μικρότερες αλλαγές, κάτι που πιθανότατα να οφείλεται στην ύπαρξη των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων, το λεγόμενο μελτέμι.

Από την άλλη πλευρά, παράλληλα με την αύξηση των ζεστών ημερών μειώνονται οι δροσερές νύχτες με μέσο ρυθμό επτά ανά δεκαετία. Αυτό έχει μια δυσάρεστη παρενέργεια: οι Έλληνες δεν προλαβαίνουν να ανακουφιστούν από τη ζέστη, καθώς τα βράδια πλέον δεν είναι τόσο δροσερά, ιδιαίτερα σε καταστάσεις καύσωνα.

Advertisment

Σε αυτή την περίπτωση, οι μεγαλύτερες τάσεις εντοπίζονται στη νότια Ελλάδα, κυρίως στη Ρόδο και στην Κρήτη (9-10 λιγότερες δροσερές νύχτες ανά δεκαετία). Παρόμοια η επίδραση σε Αθήνα με οκτώ μέρες και πολύ λιγότερη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη (5 μέρες λιγότερες).

Η έρευνα έγινε μέσω αριθμητικών προσομοιώσεων του κλίματος υψηλής ανάλυσης και εφαρμογής ενός εξειδικευμένου άνθρωπο-βιομετεωρολογικού μοντέλου. Οι μελετητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις των άνθρωπο-βιοκλιματικών συνθηκών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της περιόδου 1987 – 2016.

Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ο δείκτης της φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (PET – Physiologically Equivalent Temperature), ο οποίος εκτιμά πόσο ζέστη ή κρύο (θερμική αίσθηση) αισθάνεται κάποιος και πόσο επιβαρύνεται αντίστοιχα ο οργανισμός του (θερμική επιβάρυνση), λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, φύλο, μεταβολισμός κ.α.).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση