Κοιλάδα του Θανάτου: Τουρίστες συρρέουν για να βιώσουν την “απόλυτη εμπειρία” ενός καύσωνα!

Το πάρκο επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι!

Κοιλάδα του Θανάτου: Τουρίστες συρρέουν για να βιώσουν την "απόλυτη εμπειρία" ενός καύσωνα!

Το θερμόμετρο στο “θερμότερο και ξηρότερο μέρος στη Γη”, στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στις ΗΠΑ, μπορεί να ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου, όμως τίποτα δεν εμποδίζει τους τουρίστες από το να περιηγηθούν στα αξιοθέατά του.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στις ΗΠΑ, που αναμένεται να φτάσουν έως και τους 54,4 βαθμούς Κελσίου (130F), φαίνεται πως δεν αποτρέπουν εκατοντάδες τουρίστες να το επισκεφτούν, για να βιώσουν την “απόλυτη εμπειρία” ενός καύσωνα.

Advertisment

Οι περισσότεροι επισκέπτες αυτή την εποχή διανύουν μόνο μια μικρή απόσταση σε οποιαδήποτε σημείο του πάρκου, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως το θερμότερο και ξηρότερο μέρος στη Γη. Οι πινακίδες στα μονοπάτια πεζοπορίας συμβουλεύουν τους επισκέπτες να μην βγαίνουν εκτός των κλιματιζούμενων οχημάτων μεταφοράς τους μετά τις 10 το πρωί.

Η θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν 56,6 βαθμοί Κελσίου (134F) τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με την υπηρεσία του πάρκου, αν και τα συστήματα μέτρησης ήταν λιγότερο ακριβή πριν από έναν αιώνα. Έτσι, μπορεί και το ρεκόρ να “έσπασε” το 2021, όταν η θερμοκρασία στο πάρκο άγγιξε τους 54,4 βαθμούς Κελσίου (130F).

Το πάρκο επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, με το 1/5 αυτών να έρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Advertisment

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, πολλοί είναι αυτοί μπαίνουν στον πειρασμό να εξερευνήσουν το πάρκο, ακόμη και μετά τις προτεινόμενες ώρες. Γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο αφού η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη ζέστη ακόμη πιο ανυπόφορη ενώ οι “ψημένοι” από τον ήλιο βράχοι, η άμμος και το χώμα εξακολουθούν να ακτινοβολούν ζέστη ακόμα και μετά το ηλιοβασίλεμα.

“Αισθάνεστε όντως σαν ο ήλιος να έχει περάσει μέσα από το δέρμα σας και να μπαίνει στα κόκκαλά σας”, δήλωσε η δασοφύλακας Nichole Andler.

Άλλοι ανέφεραν ότι ένιωθαν τα μάτια τους να στεγνώνουν από τον καυτό άνεμο που σαρώνει την κοιλάδα.

“Κάνει πολύ ζέστη. Θέλω να πω, ειδικά όταν φυσάει ένα αεράκι, θα πίστευε κανείς ότι ίσως αυτό θα του έδινε μια μικρή ανακούφιση από τη ζέστη, αλλά πραγματικά αισθάνεσαι σαν ένα σεσουάρ αέρα που σε χτυπάει στο πρόσωπο”, δήλωσε η Alessia Dempster, η οποία είχε έρθει από το Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται νοτιοανατολικά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα στη Μεγάλη Λεκάνη και στην έρημο Μοχάβι, και αποτελεί στο μεγαλύτερό της μέρος το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου. Εκτείνεται, με διεύθυνση βορρά – νότου, μεταξύ της οροσειράς Αμαραγκόσα στα ανατολικά, ως την οροσειρά Πάναμιντ στα δυτικά, με τα βουνά Συλβάνια και Όουλσχεντ να σχηματίζουν τα σύνορά της, βόρεια και νότια αντίστοιχα.

Οι καφετί λόφοι του πάρκου διαθέτουν σήμανση με πινακίδες που αναφέρουν “η ζέστη σκοτώνει” και άλλα μηνύματα, όπως μια πινακίδα Stovepipe Wells που προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για τον “άγριο καλοκαιρινό ήλιο”.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που προκαλούν δέος και προσελκύουν τουρίστες. Η λεκάνη Badwater, που αποτελείται από αλυκές, θεωρείται το χαμηλότερο σημείο σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Ο εντυπωσιακός κρατήρας Ubehebe Crater των 600 ποδιών χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια πριν. Και το Zabriskie Point είναι ένα εξαιρετικό σημείο θέασης της ανατολής του ήλιου.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του πάρκου προσελκύουν εδώ και αρκετά χρόνια όλους όσοι έλκονται από αυτά τα φαινόμενα, αλλά και από τη μαγεία του πάρκου. Ο Τζος Μίλερ, επισκέπτης από την Ινδιανάπολη που έχει επισκεφθεί 20 εθνικά πάρκα μέχρι στιγμής, συμμερίζεται αυτό το συναίσθημα. “Κάνει ζέστη, αλλά το τοπίο είναι φοβερό”, είπε.

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση