, ,

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

Η προκαταρκτική μέχρι τώρα ανάλυση έδειξε ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη μας και ένα

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

Η προκαταρκτική μέχρι τώρα ανάλυση έδειξε ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη μας και ένα τέτοιο συμπέρασμα εγείρει μεγαλύτερη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και για το πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουμε.

Οι καύσωνες που εμφανίστηκαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο τον προηγούμενο μήνα ανταγωνίζονται εκείνους που αναπτύχθηκαν και ταλαιπώρησαν εκατομμύρια κόσμου τον Ιούλιο του 2016. Οι φετινές υψηλότατες θερμοκρασίες προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή σε όλη την υφήλιο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και συγκεκριμένα ο γενικός εκπρόσωπος Petteri Taalas.

Advertisment

Η τρομακτική ζέστη συνοδεύτηκε από δραματικό λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, στους Αρκτικούς και Ευρωπαϊκούς παγετώνες. Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται ακόμα στον Αρκτικό κύκλο και στη Σιβηρία, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις σε μεγέθη που δεν διανοείται ο άνθρωπος.

Ο κ. Taalas δηλώνει, σοκάροντας: «Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα και θα επιδεινωθεί στο μέλλον χωρίς κάποια έκτακτη δράση για το κλίμα».

Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον Ιούλιο ήταν περίπου 1.2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο πρόσφατος καύσωνας που χτύπησε την Ευρώπη δημιούργησε ασφυκτική ατμόσφαιρα σε πόλεις που δεν έχουν τις υποδομές να διαχειριστούν τόση ζέστη: στην Αγγλία η θερμοκρασία έσπασε το ρεκόρ της χώρας, φτάνοντας τους 38.7C.

Advertisment

Η Γαλλία είδε επίσης το προηγούμενό της ρεκόρ να σπάει με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 42.6C στο Παρίσι, μια θερμοκρασία φυσιολογική για μια ημέρα του Ιουλίου στη Βαγδάτη. Παρόμοιες θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στη Γερμανία (42.6C), στην Ολλανδία (40.7C) και στο Βέλγιο (41.8C).

Αν και δεν μπορεί ακόμα να αποδειχτεί η άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή, καθώς είναι νωρίς, πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως αυτοί οι έντονοι και ευρύτατοι καύσωνες έχουν την σφραγίδα των ανθρώπων. Οι ειδικοί φαίνεται να ενοχοποιούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Και αν και στη χώρα μας μπορεί να έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε καύσωνες τέτοιου βεληνεκούς κάποια καλοκαίρια, η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1.5C μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με απότομες αλλαγές του καιρού και του κλίματος, προβλήματα στην υγεία, στη διάρκεια ζωής, στην ασφάλεια κατανάλωσης τροφίμων, στην ανθρώπινη ασφάλεια, ακόμα και στις προμήθειες νερού.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.independent.co.uk/environment/july-weather-hottest-month-ever-climate-change-heatwave-global-warming-wmo-a9035356.html?fbclid=IwAR32KH7SA6hJoExG-IWVZNVVBHMsOYrRDDfMj5y-EhMB0n3OlolbDUHPJrE

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση