Οι αστρονόμοι πρόσφατα ανακάλυψαν 5 νέα μικρά φεγγάρια του πλανήτη Δία και ακολουθώντας την παράδοση, τα «βάφτισαν» επισήμως με ονόματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και φαίνεται πως τον ακολουθούν πολλοί δορυφόροι σε σύγκριση με τον δικό μας πλανήτη: 79 γνωστά φεγγάρια μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και 12 από αυτά ανακαλύφθηκαν μόλις το 2018 από τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.
Advertisment
Από αυτή τη νέα ανακάλυψη τα 5 μικρά φεγγάρια έχουν τώρα και επίσημα ονόματα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ). Στα αρχικά στάδια, όταν ένας πλανήτης ή δορυφόρος ανακαλύπτεται, τα σώματα αυτά λαμβάνουν μια αλφαριθμητική ονομασία.
Στη συνέχεια, οι αστρονόμοι που έκαναν την ανακάλυψη προτείνουν διάφορα ονόματα από την ελληνική, αλλά και ρωμαϊκή μυθολογία. Σε αυτή την περίπτωση όμως τα πράγματα έγινα λίγο διαφορετικά: το Ινστιτούτο διοργάνωσε διαγωνισμό και έτσι τα ονόματα των νέων φεγγαριών του πλανήτη Δία προέρχονται από προτάσεις του κοινού, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου ήταν παιδιά. Έτσι, τα νικήτρια ονόματα είναι τα εξής:
– Πανδία: Κόρη του Δία και της θεάς Σελήνης. Η Πανδία θεωρείται και η θεά της Πανσελήνου.
Advertisment
– Έρσα: Αδερφή της Πανδίας, η Έρσα είναι η θεά της πρωινής δροσιάς. Ήταν πολλοί αυτοί που πρότειναν το συγκεκριμένο όνομα, συμπεριλαμβανομένου μιας 4χρονης ιδιοφυίας, που λατρεύει να ασχολείται ήδη από μια μικρή ηλικία με το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν, και είναι αρκετά δημοφιλής στην Αμερική.
– Ειρήνη: Η Ειρήνη είναι η κόρη του Δίας και της Θέμιδος, της θεάς της Δικαιοσύνης.
– Φιλοφροσύνη: Εγγονή του Δία, η Φιλοφροσύνη είναι το πνεύμα της καλοσύνης και της ζεστής/φιλικής υποδοχής.
– Ευφήμη: Αδερφή της Φιλοφροσύνης και εγγονή του Δία, η Ευφήμη είναι το πνεύμα του επαίνου και του καλού οιωνού.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μικροί δορυφόροι όπως αυτοί οι πέντε πιθανότατα αποτελούν απομεινάρια πολύ μεγαλύτερων ουρανίων σωμάτων που συνετρίβησαν πριν πολύ καιρό και διαλύθηκαν. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον οι αστρονόμοι θα βρουν και άλλους τέτοιους μικρούς δορυφόρους γύρω από το γίγαντα Δία.