, ,

Τα 3 καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας

Εκτός από ντεκόρ και διακόσμηση, τα εσωτερικά φυτά προσφέρουν διάφορα οφέλη στην υγεία μας. Αρχικά, λειτουργούν σαν σφουγγάρια, παγιδεύοντας τοξίνες στους ιστούς τους και

Τα 3 καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας

Εκτός από ντεκόρ και διακόσμηση, τα εσωτερικά φυτά προσφέρουν διάφορα οφέλη στην υγεία μας. Αρχικά, λειτουργούν σαν σφουγγάρια, παγιδεύοντας τοξίνες στους ιστούς τους και απελευθερώνοντας αβλαβή υποπροϊόντα. Επίσης, απελευθερώνουν υγρασία σε μορφή υδρατμού ως μέρος της φωτοσυνθετικής και αναπνευστικής τους διεργασίας. Αν ζείτε σε ξηρό κλίμα, αυτή η διαδικασία βοηθά το χώρο σας να μένει υγρός και υγιής, προστατεύοντάς σας από ξηροδερμία, ξερόβηχα και κρυολόγημα.

Επιπλέον, βοηθούν την αναπνοή μας. Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που εμείς απελευθερώνουμε και αφήνουν οξυγόνο για εμάς μέσω της φωτοσύνθεσης. Αυτό καθιστά τους ανθρώπους και τα φυτά τέλειους συνεργάτες. Άλλα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας περιλαμβάνουν:

Advertisment

– Καταπολέμηση κρυολογήματος: Τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν την εμφάνιση κρυολογήματος κατά 30%.

– Ανακούφιση από πονοκεφάλους: Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

– Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Η παρουσία τους μειώνει το στρες, που με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Advertisment

– Πρόληψη από αλλεργίες: Όταν τα παιδιά εκτίθενται νωρίς σε αλλεργιογόνα, όπως τα φυτά, χτίζουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

– Βελτίωση της διάθεσης: Η παρουσία τους στο χώρο και μόνο μας χαρίζει χαρά.

– Βελτίωση της παραγωγικότητας: Πολλά από τα παρακάτω φυτά μπορούν να τονώσουν την πνευματική επίδοση, τη μνήμη και την εγρήγορση.

Τα καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας

Τα 3 καλύτερα φυτά για την κουζίνα

1. Αγγλικός κισσός : Από τους καλύτερους τρόπους φιλτραρίσματος του αέρα. Χρειάζεται λίγες ώρες ήλιου. Κρατήστε το μακριά από κατοικίδια, καθώς είναι τοξικός γι’ αυτά.

2. Λευκό γιασεμί : χαριτωμένο και αρκετά αρωματικό φυτό που απομακρύνει τις μυρωδιές από το μαγείρεμα. Αποδίδει καλύτερα, αν το χώμα του παραμένει υγρό και χρειάζεται φιλτραρισμένο φως και όχι άμεσο.

3. Αλόη: Ακόμα κι αν δεν το φροντίζετε συχνά, η αλόη φαίνεται να τα πηγαίνει θαυμάσια. Άμεση λύση σε περίπτωση που καείτε κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Το δροσερό του τζελ θα σας ανακουφίσει και θα επισπεύσει την επούλωση. Αντέχει περίπου 3 εβδομάδες χωρίς νερό το χειμώνα.

Τα 3 καλύτερα φυτά για το καθιστικό

1. Πόθος : Δεν ενοχλείται από το ξηρό χώμα και χρειάζεται ελάχιστο φως. Αν θέλετε τα φύλλα του να λάμπουν, περάστε τα με λίγο γάλα.

2. Παχύφυτα: Δίνουν μια μινιμαλιστική αίσθηση στο χώρο. Προτιμούν το ξηρό χώμα, χρειάζονται συνεχώς πότισμα μέχρι να πιάσουν, αλλά ύστερα είναι ευχαριστημένα σε ξηρό κλίμα και σε φως.

3. Φοίνικας αρέκα : Με μακριά και λεπτά φύλλα καταφέρνουν να συγκρατούν το νερό. Φιλτράρουν αποτελεσματικά τον αέρα, απομακρύνοντας τις τοξίνες. Προτιμά το ξηρό χώμα, οπότε μην το ποτίζετε πολύ.

Τα 3 καλύτερα φυτά για το υπνοδωμάτιο

1. Ζέρμπερα μαργαρίτα: Έντονα και φωτεινά φυτά που παρέχουν οξυγόνο στο δωμάτιο και επιτρέπουν έναν ξεκούραστο ύπνο. Τοποθετήστε τα σε ένα ηλιόλουστο, αλλά όχι πολύ ζεστό παράθυρο. Χρειάζονται φως για να ανθίσουν.

2. Λεβάντα: Έχει ένα γλυκό άρωμα με ισχυρές ιδιότητες χαλάρωσης. Η καλύτερη επιλογή, λοιπόν, για το κομοδίνο σας, ειδικά αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι το άρωμα της λεβάντας επιβραδύνει την καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και το στρες. Χρειάζεται 8 ώρες ήλιου την ημέρα και συγκρατημένη ποσότητα νερού.

3. Γαρδένια: Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα ελαφριά ηρεμιστικά χάπια για το σώμα και το νου. Χρειάζεται σταθερό μέρος με πολύ φως και θερμοκρασίες δωματίου, τόσο τη μέρα, όσο και τη νύχτα.

Τα 3 καλύτερα φυτά για το γραφείο

1. Καουτσουκόδεντρο: Προσφέρει οξυγόνο στο χώρο και ενισχύει τη συγκέντρωση. Προτιμά το πολύ έμμεσο φως. Διατηρήστε την υγρασία του χώματός του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ξηρό κατά τους χειμερινούς. Και επειδή μπορούν να γίνουν μεγάλα, βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε γλάστρα, όταν χρειαστεί.

2. Αφρικανική βιολέτα: Απλό και γλυκό φυτό. Προτιμά να ποτίζεται στο κάτω μέρος. Προτιμούν το έντονο με μέτριο φως και είναι καλύτερα να μην είναι άμεσο.

3. Κάκτος: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κάκτων, ορισμένες μικρές και ιδανικές για τη βιβλιοθήκη ή το γραφείο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, αρκεί να έχουν άμεση πρόσβαση σε φως και σε χώμα που στραγγίζεται εύκολα.

Τα 3 καλύτερα φυτά για το μπάνιο

1. Φτέρη της Βοστώνης: Προσφέρουν υπέροχη διακόσμηση. Προτιμούν το υγρό περιβάλλον ενός μπάνιου και χρειάζονται ελάχιστη ειδική φροντίδα.

2. Ορχιδέα: Λατρεύει την υγρασία, κάποιες προτιμούν το έντονο φως, άλλες το μέτριο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι θα ρωτήσετε το κατάστημα από το οποίο θα την προμηθευτείτε. Τα λουλούδια της διατηρούνται για πολύ καιρό.

3. Κρίνος της ειρήνης: Το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερό ή σκοτεινό περιβάλλον. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα και απομονώνει δυσάρεστες οσμές. Υπάρχουν μικρότερες και ψηλότερες ποικιλίες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση