, ,

Ανακύκλωση: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και ποια η θέση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη μελέτη της, εξέτασε τα επίπεδα ανακύκλωσης των ευρωπαϊκών χωρών και «προειδοποίησε» 14 χώρες να βελτιώσουν τις πολιτικές τους ώστε

Ανακύκλωση: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και ποια η θέση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη μελέτη της, εξέτασε τα επίπεδα ανακύκλωσης των ευρωπαϊκών χωρών και «προειδοποίησε» 14 χώρες να βελτιώσουν τις πολιτικές τους ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να φτάσει μέχρι το 2020 το στόχο ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων.

Οι τέσσερις χειρότερες χώρες είναι η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το 2017, και οι τέσσερις ανακύκλωσαν λιγότερο από το 20% των συνολικών αποβλήτων τους. Με τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης για το 2020 να βρίσκεται στο 50% του συνόλου των αποβλήτων, αυτές οι τέσσερις χώρες και οι 10 ομόλογες χώρες χρειάζεται να προλάβουν τα ποσοστά. Καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν φτάνει στο στόχο, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη σε ορισμένες χώρες.

Advertisment

Η χειρότερη χώρα στο ζήτημα της ανακύκλωσης είναι η Μάλτα

Η Μάλτα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση με ποσοστό ανακύκλωσης μόνο στο 7% και με το εντυπωσιακό 83% των αποβλήτων της να καταλήγει στις χωματερές. Η χώρα καταφέρνει να συνδυάσει το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης με το υψηλότερο ποσοστό αποβλήτων σε χωματερές.

Λίγο πάνω από τη Μάλτα βρίσκεται η Ρουμανία (13% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 69% σε χωματερή). Η τρίτη χειρότερη θέση ανήκει στην Ελλάδα (17% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 83% σε χωματερή) και αμέσως μετά ακολουθεί η Κύπρος (17% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 75% σε χωματερή).

Η Εσθονία, αν και δεν διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (μόνο 28%), έχει ένα εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό αποβλήτων σε χωματερές (10%) – αλλά βρίσκεται ακόμα μακριά από το να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καίει πολλά περισσότερα απ’ όσα ανακυκλώνει. Το 2013 και το 2014 αποτέφρωσε την πλειοψηφία των αποβλήτων της.

Advertisment

Η Πολωνία βρίσκεται κοντά στο στόχο

Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις ανακύκλωσης: ανακυκλώνει το 44% των αποβλήτων της και μόνο το 36% καταλήγει σε χωματερές. Αυτό το ποσοστό βρίσκεται 6% μακριά από το 50% του Ευρωπαϊκού στόχου. Η Φινλανδία ανακυκλώνει το 42% των αποβλήτων της και επίσης δεν βρίσκεται μακριά από το στόχο.

Η κάθε χώρα διαχειρίζεται διαφορετικά τα αστικά της απόβλητα. Ωστόσο, ασχέτως των άλλων πρακτικών που ακολουθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης έως το 50% και προειδοποιεί όλες τις χώρες. Η Ευρώπη ήδη παρέχει βοήθεια στη χώρα μας ως προς αυτό, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή προσπάθεια.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://ec.europa.eu/environment/waste/framework/early_warning.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση