Εγωισμός. Μια λέξη που αντιστοιχεί σε διάφορες μορφές, ανάμεικτες με δεκάδες συναισθήματα που προκαλούνται από την εκάστοτε έκταση που έχει λάβει μέσα μας. Υπάρχουν κλίμακες όπου χαρακτηρίζουν τον εγωισμό που μας κυριεύει. Αρχίζει από «καλός» και καταλήγει στον λεγόμενο «άρρωστο εγωισμό».

Λίγα αποθέματα από τον καλό εγωισμό δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το να σεβόμαστε, να αγαπάμε, να φροντίζουμε τον εαυτό και τις ανάγκες μας, να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν σε λογικά πλαίσια πάντα είναι δείγμα ενός υγιή εγωισμού και χαρακτηρίζει άτομο που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση.

Αντίθετα, το να μας ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο ο εαυτόw μας, να επιδιώκουμε πάντα να παίρνουμε, αγνοώντας τα συναισθήματα των άλλων, να μην διστάσουμε να ισοπεδώσουμε σχέσεις και φιλίες με σκοπό την ικανοποίηση του «εγώ μας», δείχνει έναν άρρωστο εγωισμό. Οι άνθρωποι που διακατέχονται από αυτήν του την μορφή, είναι ανασφαλείς, έχουν έντονο το αίσθημα της ζήλιας, της κτητικότητας και του έντονου ανταγωνισμού προκαλώντας προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Η ζωή είναι ένα μονοπάτι που χωρίς ανθρώπους δίπλα μας, να μας αγαπούν και να μας καταλαβαίνουν είναι αδύνατο να το περπατήσουμε ως το τέρμα με ευχάριστα συναισθήματα. Θα νιώσουμε τόση μοναξιά στην πορεία, που κάποιες φορές θα είναι απελπιστική.

Πρέπει λοιπόν να υποχωρούμε, να προσπαθήσουμε να εισχωρήσουμε στα άδυτα της ψυχής των άλλων ανθρώπων και να συμβιβαζόμαστε όπου μπορούμε κι αν η κατάσταση το απαιτεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εμάς. Είναι κρίμα να διαβούμε το μονοπάτι μας μέσα στην μοναξιά διότι ο υπερβολικός εγωισμός εκεί θα οδηγήσει: Να πορευτούμε μόνοι παρέα με την μοναξιά μας.

Μαρία Αρφαρά

Συγγραφέας Μαρία Αρφαρά

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ρόδο ενώ η καταγωγή μου είναι από την πανέμορφη Σύμη! Σπούδασα Marketing-Management στο American College of Greece (Deree College). Είμαι φανατική βιβλιοφάγος αστυνομικών κυρίως μυθιστορημάτων, αγαπώ τη συγγραφή γιατί με βοηθά να ξεδιπλώνω ευκολοτερα τις σκεψεις και τα συναισθήματά μου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο υπέροχων ζουζουνιών.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε