Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν. Αυτή η φράση γραμμένη καρκινικά – διαβάζεται παρομοίως κι απ’ την ανάποδη – υπάρχει ή υπήρχε έξω από την Αγία Σοφία στο Βυζάντιο. Σημαίνει, πριν εισέλθεις στα ενδότερα, να πλύνεις και τον εσωτερικό σου κόσμο κι όχι μόνο την εξωτερική σου μορφή.
Ο άνθρωπος δεν διαθέτει μόνο το φυσικό σώμα αλλά η προσωπικότητά του απαρτίζεται κι από δύο ακόμη -τουλάχιστον – το συναισθηματικό και το νοητικό. Ωστόσο παρατηρείται ότι δίνουμε μεγάλη προσοχή στη φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης αλλά σχεδόν καμία στον εσωτερικό μας κόσμο, στον κόσμο που στην ουσία είναι υπεύθυνος για την ψυχική ευεξία μας.
Advertisment
Θεωρούμε ότι αν η εξωτερική μας εμφάνιση είναι ωραία, θα μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα. Αυτό ισχύει όντως αφού θα μας προσδώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι ταυτόχρονα κι αποπροσανατολιστικό.
Αν κάποιος φροντίζει αποκλειστικά και μόνο την εξωτερική του εμφάνιση, στην ουσία κρύβει απ’ τον ίδιο του τον εαυτό κάποιες αλήθειες και προσπαθεί να παρουσιάσει μια προσωπικότητα στους άλλους – για τους άλλους – και κάνει πολύ λίγα για τον ίδια και την εξέλιξή του.
Μια τέτοια περίπτωση ασχολείται με το φαίνεσθαι και καθόλου με το είναι. Μοιάζει με μια οικοδομή που φροντίζουμε τα επιχρίσματά της αλλά η στατικότητά της είναι επιρρεπής σε κάθε ταρακούνημα. Τα θεμέλιά της είναι αφρόντιστα και με το παραμικρό μπορεί να σωριαστεί και να γίνει συντρίμμια. Τότε όμως θα είναι αργά να προβούμε σε επιδιορθώσεις γιατί τα δομικά στοιχεία της θα έχουν καταρρεύσει. Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά αλλά η εργασία θα απαιτεί πλέον τεράστια και πολύχρονη προσπάθεια γεγονός που θα απογοητεύει το άτομο και μπορεί να το οδηγήσει στη ματαίωση.
Advertisment
Στον αντίποδα όλων αυτών η εσωτερική εργασία έχει τη δυναμική να ακτινοβολήσει τα αποτελέσματά της στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου και να προσδώσει λάμψη στο φαίνεσθαι. Ο άνθρωπος που εργάζεται με το συναισθηματικό του κόσμο και με τις σκέψεις του φροντίζοντας να διατηρεί τον έλεγχο αυτών καθώς και την ισορροπία των αντιθέτων μέσα του τότε το έργο του θα αντικατοπτριστεί και στο φυσικό του σώμα το οποίο εν κατακλείδι είναι ο τόπος εγγραφής όλων των εσωτερικών διεργασιών. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα καταδεικνύουν τη ποιότητα των εσωτερικών διεργασιών που λανθάνουν της προσοχής μας και κυρίως συμβαίνουν στο ασυνείδητο.
Στο φυσικό σώμα θα εκφραστούν όλα τα αποτελέσματα των εσωτερικών διεργασιών είτε αφορούν σε θετικά είτε σε αρνητικά γεγονότα και με τις έννοιες αυτές δεν εννοώ μόνο τα εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και το πώς αυτά γίνονται αντιληπτά όσο και τις ανυπόστατες κι υπερβολικές σκέψεις που δημιουργούνται αυθόρμητα εκ των έσω ως ένας εσωτερικός φανταστικός διάλογος.
Νίπτουμε λοιπόν, άρα καθαρίζουμε και εξαγνίζουμε, όχι μόνο το φυσικό μας σώμα αλλά και τον εσωτερικό μας κόσμο δηλαδή συναισθήματα και σκέψεις, φροντίζοντας σχολαστικά να πετάμε τα ‘’σκουπίδια’’ που έχουν κατακάτσει μέσα μας όπως θα κάναμε με το σώμα μας και με το σπίτι μας. Ο εξωτερικός καλλωπισμός από μόνος του μπορεί να υποδηλώνει αδυναμίες όπως φόβο απόρριψης, επιτηδευμένη αυτοπεποίθηση που ουσιαστικά δεν έχει θεμελιωθεί αλλά κι ένα άτομο που δεν εμβαθύνει στην αλήθεια του είτε επειδή φοβάται να την αντικρίσει είτε επειδή εργάζεται μόνο επιφανειακά.
Μ’ όλα αυτά δεν υποστηρίζω ότι κάποιος δεν πρέπει να ασχολείται με την φροντίδα της εξωτερικής του εμφάνισης, αυτό θα ήταν επίσης ακραίο και λανθασμένο. Ο άνθρωπος χρειάζεται το μέτρο σε κάθε του δράση, άρα είναι πολύ ωφέλιμο να φροντίζει το φυσικό του σώμα όσο και τον εσωτερικό του κόσμο. Είναι λάθος όμως να κρύβει κάτω από μάσκες μια εικόνα που δεν είναι καλή κι αυτή η ασχήμια είναι βέβαιο ότι έχει την πηγή της κάπου βαθιά, εσωτερικά είτε σε σκέψεις είτε σε συναισθήματα που έχουν γίνει αμφότερα τοξικά και αναδύουν μια δυσοσμία η οποία είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί στο φυσικό σώμα με κάποιο τρόπο.
Με τον τρόπο που ωθούμαστε να φροντίσουμε το φυσικό μας σώμα και την ομορφιά του με τον ίδιο ζήλο πρέπει να προσέχουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας ώστε να μην ασχημαίνουν τον εσωτερικό μας κόσμο κι αυτό επειδή η εξωτερική ομορφιά δε μπορεί να εξαγνίσει τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά η εσωτερική ομορφιά έχει τη δυναμική να δώσει λάμψη κι ομορφιά στο φυσικό μας σώμα όπως επίσης κι η εσωτερική ασχήμια μπορεί να καταστρέψει το φυσικό μας σώμα.
Πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, πριν αθληθούμε, πριν φάμε, πριν πλυθούμε, πριν από κάθε εξωτερική φροντίδα ας σκεφτούμε αν πράξαμε το ίδιο για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Αν τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα να δημιουργούν έναν οχετό μέσα μας, τότε δεν λειτουργούμε σωστά κι αυτό θα φανεί όσο κι αν το φαίνεσθαι προσωρινά χαμογελάει δείχνοντας μια όμορφη και λαμπερή οδοντοστοιχία.
Μη πέσετε για ύπνο αν δεν έχετε πλύνει καλά τα αόρατα εσωτερικά σας σώματα. Το εργαλείο είναι η αναδρομική άσκηση: η ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε καρέ-καρέ, η ενδοσκόπηση στα γεγονότα και τη δική μας δράση μέσα σ’ αυτά. Κατανοούμε καλά τι συνέβη μες τη μέρα αξιολογούμε τη συμπεριφορά μας δίχως κριτική, τύψεις, ενοχές και άλλα άσχημα συναισθήματα και επαναπροσδιορίζουμε κάθε συμπεριφορά που αποφασίσαμε ότι δε συνάδει με την ηθική, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη τόσο ως προς τους άλλους όσο Και ως προς τον εαυτό μας.
Δεν ξεχνάμε τον εαυτό μας γιατί μόνο αν είμαστε εμείς υγιείς μέσα κι έξω είμαστε ικανοί κι ωφέλιμοι για τους άλλους και για μας. Τα συναισθήματα είναι εργαλεία ανίχνευσης και κατανόησης κι ως τέτοια πρέπει να χρησιμοποιούνται, οτιδήποτε πέραν αυτού είναι επιζήμιο. Οι σκέψεις είναι δημιουργικά εργαλεία του νου κι ως τέτοια πρέπει να χρησιμοποιούνται, οτιδήποτε πέραν τούτου είναι βλαβερό.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Αυτή η τελευταία ρήση από μόνη της μας ωθεί σε συγγραφή ενός επόμενου άρθρου στο μέλλον.
Photo: Author/Depositphotos
- Δύσκολες καταστάσεις στη ζωή: Τελικά είναι προβλήματα ή λύσεις; - 10 Νοεμβρίου 2022
- Η καθημερινότητα ως προβολή του «αόρατου κόσμου» - 31 Ιανουαρίου 2022
- Η ψυχολογία της καθημερινότητας: Επιθυμίες και διαπροσωπικές σχέσεις - 13 Νοεμβρίου 2021