,

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας: Γιατί τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας (World Suicide Prevention Day) με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας: Γιατί τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας (World Suicide Prevention Day) με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σ’ ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια περί των 800.000 ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοτραυματισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο βάζει τέρμα στη ζωή του. Το σοκαριστικό μάλιστα στοιχείο που ο ΠΟΥ αναφέρει είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο. Οι συνηθέστερες μέθοδοι που επιλέγονται είναι ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιέζει με αυτά τα στοιχεία του τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρακτικές πρόληψης και παρέμβασης.

Advertisment

«Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι πάρα πολύ» αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ. Η αυτοκτονία είναι ο δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα. Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη διαπροσωπική βία.

Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Τα παγκόσμια ποσοστά έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια –μια υποχώρηση 9,8% καταγράφεται μεταξύ του 2010 και του 2016– αλλά η μείωση είναι ανομοιογενής. Στην περιοχή της αμερικανικής ηπείρου, για παράδειγμα, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 6% από το 2010 μέχρι το 2016.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, τριπλάσιος αριθμός ανδρών σε σχέση με εκείνον των γυναικών αυτοκτονούν στις πλούσιες χώρες, αντίθετα με τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπου τα ποσοστά είναι πιο ίσα.

Advertisment

Διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των αυτοκτονιών, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποπειραθούν αυτοκτονία, ενώ οι άνδρες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία.

Από αυτές τις πληροφορίες, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλές άλλες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα σε σχέση με την αυτοκτονία. Υπάρχουν ακόμα και διαφορές στον κίνδυνο αυτοκτονίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες σε σχέση με την προηγούμενη απόπειρα. Το 62% περίπου των γυναικών που τελικά αυτοκτονεί έχει κάνει στο παρελθόν απόπειρα, αλλά όσον αφορά στους άνδρες, το 62% εκείνων που τελικά πεθαίνουν αυτοκτονώντας δεν έχουν κάνει άλλη απόπειρα.

Είναι σημαντικό να καταρρίψουμε μια λανθασμένη πεποίθηση σχετικά με το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν πιθανότατα κάνει ήδη μια απόπειρα στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι απόπειρες στις γυναίκες είναι συχνά μια μέθοδος για να λάβουν προσοχή.

Αυτό δεν είναι αλήθεια όμως, γιατί φαίνεται ότι μετά την απόπειρα πολλές φορές ακολουθεί τελικά η αυτοκτονία. Ένας λόγος για τον οποίο τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας αφορούν στους άνδρες μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι άνδρες επιλέγουν πιο βίαιες μεθόδους και έτσι είναι δυσκολότερο να επέμβει κανείς για να τους σώσει.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το αξιακό σύστημα στο οποίο μεγαλώνουν οι άνδρες. Μαθαίνουν ότι πρέπει να είναι σκληροί, να μην εκφράζουν συναισθήματα και να μην κλαίνε. Έτσι απωθούν και καταπιέζουν αυτά που νιώθουν και τους συμβαίνουν. Το αποτέλεσμα είναι να μην αναζητούν βοήθεια και να καταλήγουν σε απόλυτη μοναξιά και αίσθηση απελπισίας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sansimera.gr/worldays/131?fbclid=IwAR39uIU09_D71m7o_J0UO_PuhYZU0e9cjTsvjfvvTaSSykrxIrq3dtXGx0k

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση