,

Πώς να βάλουμε σωστά όρια στους άλλους και να τα διατηρήσουμε

Τους τελευταίους δύο μήνες, έμαθα περισσότερα για τη σημασία των ορίων απ’ ό,τι γνώριζα σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Συνήθιζα να προσαρμόζω τα

Πώς να βάλουμε σωστά όρια στους άλλους και να τα διατηρήσουμε

Τους τελευταίους δύο μήνες, έμαθα περισσότερα για τη σημασία των ορίων απ’ ό,τι γνώριζα σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Συνήθιζα να προσαρμόζω τα όρια μου για να ταιριάζει με κάθε σχέση. Τώρα καταλαβαίνω ότι τα όρια έχουν να κάνουν με τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και τις αξίες μας και δεν πρέπει να είναι τόσο ρευστές. Εδώ προσδιορίζω 5 βήματα/αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

Πώς να βάλουμε σωστά όρια στους άλλους και να τα διατηρήσουμε

1. Να θυμάστε: Χωρίς όρια = χωρίς αυτοεκτίμηση

Αυτό συνήθιζε να με περιγράφει. Το πρώτο βήμα προς την αλλαγή είναι η παραδοχή. Άλλωστε, ποιο το νόημα του να πούμε ότι θέλουμε να εξελιχθούμε, αν δεν είμαστε ειλικρινείς με εμάς; Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα όρια μας. Τα όρια είναι οι αξίες μας. Αντιπροσωπεύουν πόσο πολύ ή λίγο σεβόμαστε τον εαυτό μας. Τα όρια είναι φίλοι μας.

Advertisment

2. Αποφασίστε ποιες είναι οι βασικές σας αξίες

Ποιοι είμαστε; Με τι είμαστε και δεν είμαστε άνετοι; Για παράδειγμα, δεν μου αρέσει να μιλάω στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εργασίας, οπότε όταν εργάζομαι, δεν δέχομαι προσωπικά τηλεφωνήματα. Μόλις ξεκαθαρίσετε τι έχει σημασία για εσάς περισσότερο, τότε θα κάνετε το μεγάλο βήμα του να το επικοινωνήσετε στους άλλους.

3. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους, οπότε αλλάξτε τον εαυτό σας

Όλοι θέλουμε ενδόμυχα να αλλάξουμε τους άλλους, σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία. Τουλάχιστον αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όμως τους άλλους. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για το τι αποφασίζουν, τις επιλογές που κάνουν ή τις αντιδράσεις τους. Και αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, μπορούμε να αλλάξουμε το πώς τους αντιμετωπίζουμε. Άλλωστε, αν οι παλιοί τους τρόποι δεν λειτουργούν, μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν.

4. Αποφασίστε τις συνέπειες πριν συμβούν

Οπότε τι κάνουμε αν κάποιος πιέσει τα όρια μας; Αποφασίστε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Για παράδειγμα, αν το αγόρι μου με απατήσει, ακόμα κι αν γνωρίζει ότι η μονογαμία είναι το δικό μου όριο, φεύγω από τη σχέση. Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψουμε τα δικά μας όρια και τις συνέπειές τους είναι να κάτσουμε με τον εαυτό μας και να αποφασίσουμε, χωρίς καμία εξωτερική επίδραση.

Advertisment

5. Αφήστε τη συμπεριφορά και όχι τις λέξεις να μιλήσουν για εσάς

Ένα νέο μου όριο, λοιπόν, είναι ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας μου, δεν απαντώ σε προσωπικές κλήσεις. Είμαι ένα άτομο που ακμάζει και νιώθει άνετα με τη δομή. Παρουσιάστε τα όρια σας ξεκάθαρα στους ανθρώπους και ύστερα αφήστε τη συμπεριφορά σας να κάνει τη δουλειά. Οπότε αν κάποιος με καλεί συνεχώς μέσα στη δουλειά, και γνωρίζει το όριο μου, απλά δεν σηκώνω το τηλέφωνο μέχρι τις 5 που σχολάω.

Kelly O’Brien

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση