, , , ,

Τα σχολεία ξεκινούν και το 63% των μαμάδων δηλώνει αγχωμένο, σύμφωνα με έρευνα

Το τέλος του καλοκαιριού και η έλευση του Σεπτέμβρη φέρνει μαζί του και μια πηγή άγχους τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους

Τα σχολεία ξεκινούν και το 63% των μαμάδων δηλώνει αγχωμένο, σύμφωνα με έρευνα

Το τέλος του καλοκαιριού και η έλευση του Σεπτέμβρη φέρνει μαζί του και μια πηγή άγχους τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς: το άνοιγμα των σχολείων.

Αν έχετε παιδιά και βιώνετε λίγο επιπλέον άγχος στις αρχές Σεπτέμβρη, δεν είστε μόνοι. Για την ακρίβεια, το συναίσθημά σας αυτό είναι πιο συνηθισμένο απ’ ότι νομίζετε – ειδικά αν τα παιδιά είναι μικρά.

Advertisment

Μια νέα έρευνα από το Kiddie Academy, ένα εκπαιδευτικό κέντρο φροντίδας του παιδιού, βρήκε ότι όταν ρωτήθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειας, το 63% των μαμάδων ανέφερε πως δυσκολεύεται πολύ με την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με το μόνο 27% που αντιστοιχεί στα παιδιά. Σύμφωνα με την οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Michele Levin, αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα σοκαριστικό. «Είναι φυσιολογικό οι γονείς να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν όταν τα παιδιά τους ξεκινούν στο νηπιαγωγείο. Για πολλές οικογένειες, είναι η πρώτη φορά που νιώθουν ότι χάνουν ένα επίπεδο ελέγχου».

Αν και είναι φυσιολογικό, λοιπόν, κάποιοι γονείς να στρεσάρονται για την πρώτη μέρα στο σχολείο, η Levin αναφέρει ότι κάποιοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη στήριξη από άλλους ώστε να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν το στρες που συνοδεύει την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Advertisment

Η εξάσκηση είναι το κλειδί

Η προετοιμασία για το άνοιγμα του σχολείου είναι σαν να προπονούμαστε για ένα γεγονός. Και η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να διαμορφώσουμε σταδιακά νέα ρουτίνα. Εργασίες, όπως το να σηκώνουμε τα παιδιά νωρίτερα, να επιλέγουμε τα ρούχα που θα φορέσουν ή να τρώμε πρωινό συγκεκριμένες ώρες μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση, όταν φτάνει η πρώτη μέρα του σχολείου.

Για πολλούς γονείς, ένα μεγάλο μέρος του στρες τους προέρχεται από το γεγονός ότι ανησυχούν για το πώς το παιδί τους θα βιώσει την πρώτη μέρα και το ανοίκειο περιβάλλον. Αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να θυμούνται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτή την εμπειρία για το παιδί τους. Μπορούν να ελέγξουν όμως το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτή.

Η πρώτη μέρα

Όταν τελικά έρθει η πρώτη μέρα, είναι σχετικά σύνηθες τα μικρά παιδιά να γαντζώνονται από τους γονείς και αρνούνται να φύγουν. Για τους γονείς που είναι ήδη αγχωμένοι για το πώς το παιδί τους θα χειριστεί τη μετάβαση, μπορεί να τεθεί το δίλημμα του αν πρέπει να μείνουν εκεί. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι οι γονείς χρειάζεται να εμμείνουν στο πρόγραμμά τους και να φύγουν.

Συγκεκριμένα, αν το παιδί δεν έχει διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή ή δεν υπάρχει κάποιο άλλο κρίσιμο στοιχείο, είναι συνήθως καλύτερο να αφήσουμε το παιδί στους δασκάλους, ακόμα κι αν βλέπουμε ότι δυσκολεύεται. Πριν φύγουμε όμως, χρειάζεται να το καθησυχάσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα επιστρέψουμε σε λίγες ώρες για να το πάρουμε.

Σίγουρα όταν ένα παιδί κλαίει, πανικοβάλλεται και παρακαλά τους γονείς να μη φύγουν, η διαδικασία γίνεται δυσκολότερα. Όμως να θυμάστε ότι σύντομα θα έχει ξεχάσει αυτή τη πρώτη μέρα και θα κάνει νέους φίλους. Τα παιδιά συνήθως είναι προσαρμοστικά.

[toggle title="Πηγές"]

https://kiddieacademy.com/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση