, , ,

Τρίκαλα: Το πρώτο σχολικό κυλικείο που προσφέρει βιολογικά τοπικά προϊόντα

Το 6ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων μόλις απέκτησε ένα σχολικό κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα: τα προϊόντα που προσφέρει στους μαθητές είναι από τοπικούς παραγωγούς

Τρίκαλα: Το πρώτο σχολικό κυλικείο που προσφέρει βιολογικά τοπικά προϊόντα

Το 6ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων μόλις απέκτησε ένα σχολικό κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα: τα προϊόντα που προσφέρει στους μαθητές είναι από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικής προέλευσης με υψηλή διατροφική αξία.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, τα οποία σταδιακά αναμένεται να αλλάξουν τη λίστα των προϊόντων που έχουν διαθέσιμα για τα παιδιά. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Άκης Αναστασίου μίλησε για την ένταξη των Τρικάλων στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems». Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών, με τρόφιμα που θα βασίζονται σε αγνές πρώτες ύλες, αλλά και σε τοπικά προϊόντα, που με αυτό τον τρόπο θα στηρίζεται και η τοπική οικονομία και κοινωνία.

Advertisment

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασίου δήλωσε: «Στόχος μας είναι αυτό να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Η υγιεινή διατροφή να μπει στο επίκεντρο των σχολείων αλλά και των συμπολιτών μας. Μακάρι μέσα από αυτό, να ενθαρρύνουμε και τους γονείς ώστε να επιλέγουν υγιεινά προϊόντα για το κολατσιό των παιδιών τους». Αυτές οι δράσεις είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια.

Εκτός όμως από το ιδιαίτερο αυτό σχολικό κυλικείο, στο 6ο δημοτικό πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό της περιμέτρου του σχολείου μέσω ενός εναλλακτικού αλλά απλού τρόπου: μέσω της επεξεργασίας των φαγητών που περισσεύουν και πετιούνται στα σκουπίδια. Τα σκουπίδια του σχολείου θα μεταφέρονται σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου περιμετρικά.

Τα Τρίκαλα βρίσκονται σε πολλά πράγματα μπροστά και αυτές οι πρωτοβουλίες μας βοηθούν να δούμε επιτέλους ξεκάθαρα ότι χρειάζονται βασικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία των σχολείων μας, όσο και στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών από μικρή ηλικία. Ωστόσο, πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία κουζίνας σε κάθε σχολείο και όχι μόνο η λειτουργία κυλικείου, αλλά και η παροχή βιολογικών σνακ.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση