Βόρειο Σέντινελ: Το εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού με τους πιο απομονωμένους ανθρώπους του πλανήτη

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αχαρτογράφητα μέρη στον κόσμο και αυτό είναι ένα γεγονός. Ακόμα και ο πιο περιπετειώδης εξερευνητής δεν θα πετύχει κάποια ομάδα

Βόρειο Σέντινελ: Το εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού με τους πιο απομονωμένους ανθρώπους του πλανήτη

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αχαρτογράφητα μέρη στον κόσμο και αυτό είναι ένα γεγονός. Ακόμα και ο πιο περιπετειώδης εξερευνητής δεν θα πετύχει κάποια ομάδα ανθρώπων που να μην έχει ξαναέρθει σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο. Εκτός βέβαια κι αν βρεθεί στον Κόλπο της Βεγγάλης. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να έρθετε σε επαφή με τους τελευταίους ανθρώπους του πλανήτη που μένουν ανέγγιχτοι από τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται να πάτε μέχρι το νησί Βόρειο Σέντινελ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Πώς όμως ένας πληθυσμός επιβιώνει στον 21ο αιώνα χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με έναν έστω σύγχρονο Μαγγελάνο; Βασικά με το να κρατά μακριά κάθε πιθανό επισκέπτη με τόξα, με λόγχες και βέλη. Οι κάτοικοι του Βόρειου Σέντινελ έχουν κρατήσει αυτή τη γωνιά του Ινδικού Ωκεανού μακριά από εισβολείς όσο ζουν εκεί – για σχεδόν δηλαδή 60.000 χρόνια.

Advertisment

Και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί είναι άγνωστο. Το Βόρειο Σέντινελ υπάρχει ως αναφορά στα γραπτά του Μάρκο Πόλο (αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν ότι έπιασαν ποτέ στεριά σε αυτό) και κάθε 3-5 δεκαετίες ένα πλοίο μπορεί να βρεθεί κοντά στις ακτές του, είτε σκοπίμως είτε όχι.

Βόρειο Σέντινελ: Το εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού με τους πιο απομονωμένους ανθρώπους του πλανήτη

Σήμερα, η Ινδική κυβέρνηση κάνει η ίδια προσπάθειες να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα ενοχλήσει το νησί και τον πληθυσμό του. Μία από τις πρώτες συναντήσεις τους με ανθρώπους που μιλούσαν Αγγλικά έγινε το 1880 και δεν είχε καλή κατάληξη. Ο ανθρωπολόγος M.V. Portman θέλησε να τους μελετήσει και έδωσε εντολή να απαγάγουν ένα ζευγάρι και 4 παιδιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα άτυχα θύματα πέθαναν λίγο αργότερα από ασθένειες.

Advertisment

Ωστόσο και πριν την μελέτη του Portman, οι κάτοικοι του νησιού δεν ήταν και πολύ φιλικοί. Όποιο πλοίο πλησίαζε ή αγκυροβολούσε εκεί, δεχόταν επίθεση. Η μόνη επιτυχημένη επαφή έγινε μόλις το 1991, όταν η ανθρωπολόγος TN Pandit ήρθε σε επαφή με κάποιος από αυτούς μετά από δύο δεκαετίες παρατήρησης εξ αποστάσεως. Αλλά ο πληθυσμός και πάλι δεν θέλει επισκέπτες. Το 2006 δύο κυνηγοί εξαφανίστηκαν όταν αποφάσισαν να κυνηγήσουν στο νησί και το 2018 ένας Χριστιανός ιεραπόστολος σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να επισκεφθεί το νησί.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς ακριβώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι στο νησί. Αλλά υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούμε να καταλάβουμε. Είναι κυνηγοί και ο πολιτισμός τους ξεκίνησε πριν ακόμα την εφεύρεση της γεωργίας. Φαίνεται να είναι λίγοι (50 – 400), αλλά προστατεύουν αυστηρά το νησί τους από κάθε είδους εισβολέα.

[toggle title="Πηγές"]

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%82_%CE%92%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%A3%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%BB

https://curiosity.com/topics/north-sentinel-island-is-home-to-the-last-uncontacted-people-on-earth-curiosity/?fbclid=IwAR38CWd7S7MIOOK4H7odlj_8ymbE6b-wyRCIw-Y5CKIoOeLzHcRdARNpv_0

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση