, ,

Ανοίγουν τα πρώτα υποβρύχια μουσεία της χώρας – Το πρώτο θα βρίσκεται στην Αλόννησο

Η θάλασσα της χώρας μας είναι σπαρμένη από ναυάγια. Χαρακτηριστικά, η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά αναφέρει: «Αρκεί να λάβει υπόψη του

Ανοίγουν τα πρώτα υποβρύχια μουσεία της χώρας – Το πρώτο θα βρίσκεται στην Αλόννησο

Η θάλασσα της χώρας μας είναι σπαρμένη από ναυάγια. Χαρακτηριστικά, η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά αναφέρει: «Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς πως μόνο στην περιοχή των Φούρνων έχουμε εντοπίσει 58 τέτοια ναυάγια».

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσα από αυτά είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα, καθώς υπάρχουν σχέδια δημιουργίας «υποβρύχιων μουσείων», όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να καταδυθεί για να απολαύσει τα σημαντικότερα ευρήματα της Ιστορίας, πώς βρέθηκαν εκεί, αν είναι πολεμικά ή εμπορικά και τι μας δηλώνουν αυτά για τα γεγονότα στα οποία είχαν εμπλακεί.

Advertisment

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο θα βρίσκεται στην Αλόννησο

Το ερχόμενο καλοκαίρι πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά το ναυάγιο της Περιστέρας στις Βόρειες Σποράδες, αλλά και όπως φαίνεται τρία ακόμα στον Παγασητικό. Αλλά για να φτάσει κανείς σε ένα τόσο πλήρες ναυάγιο ώστε να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικό θαύμα ή, έστω και με κάποια δόση υπερβολής, «Παρθενώνας του βυθού», θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2005 όταν για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκαν οι καταδύσεις αναψυχής. «Εκεί γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια των θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων και στην πιθανότητα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων» πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρή Καλαμαρά. «Έως τότε οι καταδύσεις αναψυχής ήταν απαγορευμένες» προσθέτει.

Η κ. Καλαμαρά είναι επικεφαλής της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από τον Φλεβάρη του 2018. Η ίδια διευκρινίζει: «Όταν μιλάμε για επισκέψιμους ενάλιους χώρους, μιλάμε για μέσα βάθη, δηλαδή έως τριάντα μέτρα». Στη συνέχεια μας ενημερώνει για τα ναυάγια τα οποία μπορούν να γίνουν επισκέψιμα: «Μια ομάδα οκτώ ναυαγίων έχουμε στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου, μια δεύτερη επτά ναυαγίων μεταξύ Λαυρίου και Μακρονήσου και μια τρίτη στη Μεθώνη της Μεσσηνίας, όπου ένα από αυτά βρίσκεται στον ιστορικά φορτισμένο χώρο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Αυτές οι τρεις περιοχές μπορούν να γίνουν επισκέψιμες».

Στην περίπτωση του ναυαγίου της Περιστέρας, υπάρχει ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα, καθώς βρέθηκαν αμφορείς που μετέφεραν κρασί, λάδι ή παστά. Έως να ανοίξει το ερχόμενο καλοκαίρι, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κέντρο ενημέρωσης της Αλοννήσου. Εκεί τον περιμένει ένα ζευγάρι γυαλιά για να βυθιστεί στον μαγικό κόσμο των ναυαγίων χάρη σε μια εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης. Η εικονική αυτή κατάδυση είναι η πρώτη γεύση μιας πραγματικότητας που σύντομα θα αποκτήσει σάρκα και οστά.

Advertisment

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφία από το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
NASA: Η αποστολή με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι του Δία
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση