, ,

Μαθητές σχεδίασαν αυτοκαθαριζόμενο πόμολο πόρτας για την πρόληψη κατά των μεταδοτικών ασθενειών

Τα πόμολα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, καταστήματα, νοσοκομεία και καφετέριες είναι το καλύτερο μέσο μετάδοσης των βλαβερών βακτηρίων, ειδικά αν πρόκειται για τουαλέτες.

Μαθητές σχεδίασαν αυτοκαθαριζόμενο πόμολο πόρτας για την πρόληψη κατά των μεταδοτικών ασθενειών

Τα πόμολα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, καταστήματα, νοσοκομεία και καφετέριες είναι το καλύτερο μέσο μετάδοσης των βλαβερών βακτηρίων, ειδικά αν πρόκειται για τουαλέτες. Γι’ αυτό και οι τελειόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κονγκ Sum Ming Wong και Kin Pong Li σχεδίασαν ένα αυτοκαθαριζόμενο πόμολο που χρησιμοποιεί υπεριώδης ακτινοβολία για να εξοντώσει τα μικρόβια.

Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διάλυμα για τις επικίνδυνες δημόσιες επιφάνειες μετά την έξαρση του ιού SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) από τον Νοέμβρη του 2002 μέχρι και τον Ιούλιο του 2003 στη νότια Κίνα. Τα κρούσματα ήταν 8.098 και το αποτέλεσμα ήταν 774 θάνατοι σε 37 χώρες.

Advertisment

Μαθητές σχεδίασαν αυτοκαθαριζόμενο πόμολο πόρτας για την πρόληψη κατά των μεταδοτικών ασθενειών

«Μόλυνε χιλιάδες και σκότωσε εκατοντάδες εδώ, κι έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν τη σημασία της δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι Wong και Li. «Γνωρίζαμε ότι πολλές λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω επαφής για παράδειγμα, ο SARS, ο MERS, ο Candida auris και ο αφθώδης πυρετός».

Έτσι, σχεδίασαν έναν γυάλινο σωλήνα με κάλυμμα αλουμινίου, ο οποίος επικαλύπτεται από φωτοκαταλυτική σκόνη που είναι φτιαγμένη από διοξείδιο του τιτανίου. Όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, συμβαίνει μια χημική αντίδραση η οποία κάνει το γυάλινο πόμολο να αποσυνθέτει τα βακτήρια.

Advertisment

Η κινητική ενέργεια από το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας πυροδοτεί έναν εσωτερικό μηχανισμό, που επιτρέπει στην υπεριώδη ακτινοβολία να μένει συνεχώς ενεργή. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός παρέχει μια εναλλακτική στα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και τζελ. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ελέγχων, κατάφερε να καταστρέψει το συντριπτικό ποσοστό των 99.8% των μικροβίων.

Το αυτοκαθαριζόμενο πόμολο των Wong και Li μάλιστα συμμετέχει σε ένα από τους κορυφαίους διαγωνισμούς για το καλύτερο σχεδιασμό και μηχανική των μαθητών από όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε αυτά τα αυτοκαθαριζόμενα πόμολα σε δημόσιους χώρους. Οι σχεδιαστές ανέφεραν ότι θα επικοινωνήσουν για την τοποθέτηση των πόμολων σε εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία και δημόσιες τουαλέτες για να μειώσουν την εξάπλωση των μολύνσεων.

Μαθητές σχεδίασαν αυτοκαθαριζόμενο πόμολο πόρτας για την πρόληψη κατά των μεταδοτικών ασθενειών

Φωτογραφίες: Sum Ming Wong & Kin Pong Li

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση