Σαν σήμερα το 1963 ανακοινώθηκε η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία και συγκεκριμένα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν 24 Οκτωβρίου, μεσημέρι,

Σαν σήμερα το 1963 ανακοινώθηκε η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία και συγκεκριμένα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν 24 Οκτωβρίου, μεσημέρι, όταν άρχισαν να επιβεβαιώνονται οι φήμες και λίγο αργότερα έφτασε στην Αθήνα το περιβόητο εκείνο τηλεγράφημα της Σουηδικής Ακαδημίας, στο οποίο αναφερόταν ο νικητής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ακαδημίας, ο Γιώργος Σεφέρης είχε κερδίσει το βραβείο «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

Η τελετή απονομής έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, στη Στοκχόλμη, όπου ο Σεφέρης παρέλαβε το βραβείο από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουστάβο. Αυτή του η νίκη επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι το ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη ήταν γνωστό και αναγνωρισμένο στο εξωτερικό. Ο ίδιος βρισκόταν σπίτι του και ανάρρωνε μετά από μια κρίση έλκους, όταν δέχτηκε τα ευχάριστα νέα. Μέσω των εκπροσώπων του δήλωσε:

«Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση – κάθε λαού – και το ελληνικό πνεύμα».

Στις 10 Δεκεμβρίου στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ ο ίδιος εκφώνησε έναν σύντομο λόγο και σε αυτόν αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της ανάμεσα σε άλλα: «…Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…».

Οι άλλοι υποψήφιοι για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 ήταν: ο θεατρικός συγγραφέας Σάμουελ Μπέκετ, ο ποιητής Γ.Χ. Όντεν, ο συγγραφέας Γιούκιο Μίσιμα από την Ιαπωνία, ο χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, ο συγγραφέας Άξελ Σαντεμόζε από τη Δανία.

Book For Thought | S1E8

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα