Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), οι Έλληνες πολίτες είναι διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 3.273 άτομα εκ των οποίων το 83% θεωρεί ότι η κυβέρνηση και το σύστημα πρόνοιας θα έπρεπε να διαδραματίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο για την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία, ενώ πιστεύει ότι το γεγονός πως δεν υπάρχει σχετικό μάθημα στα δημόσια ελληνικά σχολεία διαιωνίζει το πρόβλημα και ενισχύει τον στιγματισμό που τόσα χρόνια αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και την περιθωριοποίηση.
Advertisment
Ποια ήταν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της δημοσκόπησης;
Η εταιρία παρουσίασε στα γραφεία της τα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης, τονίζοντας πως το 39% των ερωτηθέντων έχει άμεση σχέση με το ζήτημα της αναπηρίας, αφού έχει άτομα με αναπηρία στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον.
Το συντριπτικό ποσοστό του 91% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, το οποίο στόχο θα έχει την αλλαγή στάσης των μαθητών απέναντι στη διαφορετικότητα, αλλά και την εκμάθηση όρων όπως η ισότητα και η κοινωνική αποδοχή. Το 97% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
Επιπροσθέτως, οι πολίτες πιστεύουν ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων απέναντι στην αναπηρία θα έπρεπε να διαδραματίζουν το κράτος (83%), η οικογένεια (80%) και τα ΜΜΕ (54%). Τέλος, το 81% αποδέχεται την πιθανότητα μικρής αύξησης της φορολογίας αν μοναδικό και βέβαιο στόχο έχει τις κρατικές παρεμβάσεις που θα αφορούσαν στη βελτίωση των υποδομών σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες.
Advertisment
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ