,

Ελληνική ερευνητική ομάδα κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την ηλεκτροκίνηση

Το πρώτο χρυσό βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης έλαβε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ.

Ελληνική ερευνητική ομάδα κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την ηλεκτροκίνηση

Το πρώτο χρυσό βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης έλαβε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα βραβεύτηκε στο Λος Άντζελες στις 12 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του MOBI Colloquiums and Exhibitions (MoCo Los Angeles), επειδή συντονίζει το Ευρωπαϊκό Έργο NeMO, που φέρνει την επανάσταση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Το 1ο βραβείο ανήκε στην κατηγορία «Most Feasible Entry» και το κέρδισε ως η πλέον εφικτή και υλοποιήσιμη λύση για τη βελτίωση της ανθρώπινης κινητικότητας μέσω ενός αποκεντρωμένου έξυπνου δικτύου έξυπνης υποδομής με χρήση τεχνολογίας blockchain.

Advertisment

Το Ευρωπαϊκό Έργο NeMO και η νικήτρια ομάδα ανέπτυξαν ένα αποκεντρωμένο «Υπερ-Δίκτυο» συνδεδεμένων κόμβων, με κατάλληλα εργαλεία και πρωτόκολλα, ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαλειτουργικά (σε «κοινή γλώσσα»), να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από πολλαπλές πηγές, αλλά και να δημιουργούν και να παρέχουν σύνθετες, πιο έξυπνες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain και hyperldeger, δεν απαιτείται η συγκέντρωση όλης της πληροφορίας κεντρικά, αλλά κάθε κόμβος έχει πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες με ασφαλή τρόπο.

Γι’ αυτό και η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό: διότι με την τεχνολογία αυτή επιτυγχάνεται η πλήρης επικοινωνία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή οι διαχειριστές σταθμών φόρτισης, οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, οι πάροχοι ενέργειας και υπηρεσιών. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου e-roaming που μοιάζει με εκείνο της κινητής τηλεφωνίας, όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να έχει μία σύνδεση σε μια υπηρεσία, μέσω της οποίας θα φορτίζει το όχημά του, όπου κι αν βρίσκεται.

Η βράβευση του NeMO έρχεται να δώσει σημαντική ώθηση για στη λειτουργία του Υπερ-Δικτύου. Γενικός συντονιστής του έργου ήταν ο Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ, Δρ. Αγγελος Αμδίτης, Η Δρ. Ευαγγελία Πορτούλη είχε την τεχνική επίβλεψη του έργου και οι Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Δραϊνάκης σημαντική συμμετοχή στην τεχνική υλοποίηση κάποιων πολύ καινοτόμων και δύσκολων εργαλείων του Ψηφιακού Υπέρ-Δικτύου.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση