, ,

Ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο – Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ελλάδα

Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο θα γίνει ορατό από τη χώρα μας τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής,

Ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο – Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ελλάδα

Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο θα γίνει ορατό από τη χώρα μας τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής, θα περάσει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, αφού η τροχιά του τον έφερε ακριβώς ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο.

Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αφού η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 2016 και δεν θα ξανασυμβεί μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 2032. Συγκεκριμένα, ο Ερμής περνά μπροστά από τον ήλιο 13-14 φορές ανά αιώνα. Η πρώτη καταγεγραμμένη διάβαση είχε παρατηρηθεί το 1631 από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Γκασεντί, δηλαδή δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Advertisment

Όπως αναφέραμε, το αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ελλάδα και η είσοδος του πλανήτη στον ηλιακό δίσκο θα ξεκινήσει στη χώρα μας στις 14:35. Η “διάβαση” θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες, αλλά στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να την θαυμάσουμε για περίπου 3 ώρες, καθώς μετά ο Ήλιος δύει.

Η διάβαση του Ερμή συμβαίνει επειδή είναι ένας από τους δύο μόνο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στον Ήλιο απ’ ότι η Γη – ο άλλος είναι η Αφροδίτη. Η διάβαση αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία οι αστρονόμοι, αλλά και εμείς οι υπόλοιποι, να διακρίνουμε τον μικρό αυτό πλανήτη, κάτι που δεν μπορούμε σε άλλες περιπτώσεις να κάνουμε.

Φυσικά, δεν μπορούμε να στρέψουμε απλά το βλέμμα στον Ήλιο χωρίς ειδικά προστατευτικά φίλτρα, όπως ειδικά κιάλια ή τηλεσκόπια. Γι’ αυτό μην επιχειρήσετε να το κάνετε με γυμνά μάτια• όχι μόνο δεν θα καταφέρετε να διακρίνετε κάτι, αλλά θα βλάψετε και τα μάτια σας. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας τίποτα από τα δύο, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το σπάνιο φαινόμενο ζωντανά από την τηλεόραση της NASA.

Advertisment

Τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, έως ότου σκοπίμως συνετρίβη πάνω του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση