Ποιες πρακτικές εφαρμογές έχει η ανάπτυξη της διαίσθησης στη ζωή μας

Εάν μάθουμε πώς να φτάνουμε σ’ ένα επίπεδο καρδιακής συνοχής, ώστε να έχουμε πρόσβαση στη διαισθητική μας νοημοσύνη, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να

Ποιες πρακτικές εφαρμογές έχει η ανάπτυξη της διαίσθησης στη ζωή μας

Εάν μάθουμε πώς να φτάνουμε σ’ ένα επίπεδο καρδιακής συνοχής, ώστε να έχουμε πρόσβαση στη διαισθητική μας νοημοσύνη, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αποφεύγουμε το στρες και την ανησυχία και να βιώνουμε με ηρεμία τις καθημερινές προκλήσεις. Η εξάσκηση της καρδιακής συνοχής για μερικά λεπτά κάθε μέρα μάς βοηθά να συντονίσουμε το πνεύμα και το συναίσθημά μας με τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση που προκύπτει – κρίσιμη ή όχι.

Η διαίσθηση είναι η έκφραση αυτού «που πραγματικά είμαστε». Ακολουθούν μερικές καταστάσεις όπου η εξάσκηση της καρδιακής συνοχής μπορεί να έχει πολύ χρήσιμη πρακτική εφαρμογή. Π.χ., όταν θέλουμε:

– Να κάνουμε καλύτερες επιλογές για να έχουμε πιο ουσιώδη αποτελέσματα.

– Να διακρίνουμε ευκολότερα τη σωστή κατεύθυνση σε κρίσιμες περιστάσεις.

– Να αντιλαμβανόμαστε πότε πρέπει να εκφράσουμε άποψη για κάτι και πότε είναι καλύτερα να περιμένουμε.

– Να κατανοούμε καλύτερα τι στάση να κρατήσουμε ανάλογα με την όποια κατάσταση.

– Να αντιλαμβανόμαστε πότε η ζωή μάς υποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξουμε στάση, αντιμετώπιση κ.λπ.

– Να κάνουμε σωστότερες επιλογές όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.

Η απόκτηση πρόσβασης στη διαίσθησή μας δεν γίνεται απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τόσο απλό και απογοητεύονται. Θα πρέπει κάποιος να εξασκηθεί πρώτα στο άνοιγμα και στη σύνδεση με την καρδιά, ώστε η διαίσθηση να αναπτυχθεί μέσα του. Παρακάτω παρουσιάζεται η απλή τεχνική Heart Lock-In®, η οποία εφαρμόστηκε και στις έρευνές μας σχετικά με τη διαίσθηση για την επίτευξη της καρδιακής συνοχής και την οποία μπορείτε κι εσείς να εφαρμόσετε για να αναπτύξετε τη σύνδεση με τη διαίσθησή σας.

Ανοίγοντας την καρδιά μας, εξασκώντας τη σύνδεση με τους άλλους μέσω της καρδιάς και αφουγκραζόμενοι την καρδιά μας, αυξάνουμε τη διαίσθησή μας. Όταν συμπονούμε, σεβόμαστε και συγχωρούμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους, αυξάνουμε τη διαίσθησή μας. Η διαίσθηση της καρδιάς συμπεριλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση κάθε κατάστασης.

Η τεχνική Heart Lock-In®

Βήμα 1ο: Στρέψτε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς. Φανταστείτε την αναπνοή σας να ρέει αβίαστα μέσα και έξω από την περιοχή του στήθους και της καρδιάς σας, προσπαθώντας να αναπνέετε λίγο βαθύτερα και πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως.

Βήμα 2ο: Ενεργοποιήστε και προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα αναζωογονητικό αίσθημα, όπως είναι η αποδοχή, το νοιάξιμο ή η συμπόνια.

Βήμα 3ο: Εκπέμψτε αυτό το αναζωογονητικό αίσθημα στο σώμα σας και στους άλλους.

Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι για να αποκτήσω πρόσβαση στη διαίσθησή μου χρειάζεται να κοντρολάρω τη συναισθηματική μου ενέργεια και να μάθω να δίνω μεγαλύτερη προσοχή στα αυθόρμητα μηνύματα της καρδιάς. Διαφορετικά, ο νους και τα συναισθήματα καταπιέζουν και υπερκαλύπτουν αυτά τα συχνά ανεπαίσθητα μηνύματα.

Όσο μαθαίνουμε να συντονιζόμαστε με τα αισθήματα της καρδιάς τόσο εξελίσσεται και αναπτύσσεται η φυσική σύνδεση με τη διαίσθησή μας. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που αποκόμισα μαθαίνοντας να ακολουθώ τα μηνύματα της καρδιάς μου είναι η ικανότητα να συντονίζω τα συναισθήματα και το πνεύμα μου με τον αληθινό εαυτό μου.

Photo: Author/Depositphotos

Καρδιακή συνοχή: Ο δρόμος που οδηγεί στη νοημοσύνη της καρδιάς

 

Απόσπασμα από το βιβλίο των Doc Childre, Howard Martin, Deborah Rozman, Ph.D, Rollin McCraty, Ph.D με τίτλο «Η νοημοσύνη της καρδιάς. Ακολουθώντας το μονοπάτι της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Η τέχνη της ζωής”.  Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Book For Thought | S1E8

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα