,

120.000 πολύχρωμες κορδέλες ανέμισαν στο Βερολίνο για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους

Το Βερολίνο γιορτάζει τα 30 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου και οι εκδηλώσεις διαρκούν μια ολόκληρη εβδομάδα και περιλαμβάνουν συναυλίες, ομιλίες και υπαίθριες

120.000 πολύχρωμες κορδέλες ανέμισαν στο Βερολίνο για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους

Το Βερολίνο γιορτάζει τα 30 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου και οι εκδηλώσεις διαρκούν μια ολόκληρη εβδομάδα και περιλαμβάνουν συναυλίες, ομιλίες και υπαίθριες εκθέσεις. Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν χιλιάδες κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου συνέρρευσαν μετά από μια κατά λάθος δήλωση για να κατεδαφίσουν το τείχος.

Το σύνορο ανάμεσα στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο χώριζε τους κατοίκους για πάνω από 28 έτη και συμβόλιζε τη διχοτόμηση της ίδιας της Ευρώπης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Advertisment

Αυτή την ιστορική στιγμή «ειρηνικής επανάστασης» συμβόλιζε και το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Πάτρικ Σιρν. Το «Οράματα σε κίνηση» (Visions in motion) αποτελούταν από 120.000 πολύχρωμες κορδέλες που απλώνονταν σαν χαλί σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας, από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και εκτεινόταν επί της οδού 17ης Ιουνίου.

https://www.instagram.com/p/B4ux09UBoMT/?utm_source=ig_embed

Το πολύχρωμο έργο μιμούταν την προηγούμενη διαίρεση. Όμως, δεν πρόκειται για απλές κορδέλες. Όλο το καλοκαίρι 30.000 κάτοικοι του Βερολίνου, οι οποίοι ήταν παρόντες εκείνη την ιστορική βραδιά και συμμετείχαν, κατέγραψαν ένα δικό τους μήνυμα, μία ευχή ή μια ολόδική τους ανάμνηση. Ο Πάτρικ Σιρν μάζεψε όλα αυτά τα μηνύματα και τα συνδύασε με συνθήματα που φώναζαν εκείνο το βράδυ οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας και ζητούσαν ελευθερία της έκφρασης, ελευθερία του Τύπου και ελευθερία στη μετακίνηση.

Advertisment

Τα «Οράματα σε κίνηση» λοιπόν είχαν ως έμπνευσή τους τη φωνή των ίδιων των Γερμανών. Η εγκατάσταση τοποθετήθηκε στις 4 Νοεμβρίου μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 10 του μηνός.

https://www.instagram.com/p/B4m_vINIsA1/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/B4r15tOlbuf/?utm_source=ig_embed

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλανητάριο | Το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει την παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη»
Το Μυστικό της Αρμονίας | Η μουσική ως συμπαντικός κώδικας
Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!
Ιταλία: Μελετητές ανακάλυψαν έναν νέο πίνακα του Ραφαήλ | «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση