Η βιταμίνη C μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία μας από το κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά δεν είναι ο μόνος σύμμαχός μας. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρώματος ψευδάργυρου βοηθά στην συντόμευση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου.
Τι είναι ο ψευδάργυρος και γιατί τον χρειαζόμαστε;
Ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να λειτουργεί σωστά. Κι όμως είναι άκρως σημαντικός για την υγεία μας. Ο ψευδάργυρος επουλώνει πληγές και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Advertisment
Το συμπλήρωμα ψευδάργυρου βοηθά στη μείωση και σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος – αρκεί να το καταναλώσουμε μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τα πρώτα σημάδια της αρρώστιας. Ο ψευδάργυρος επίσης βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερη πρωτεΐνη και DNA. Είναι σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη, στη βρεφική ηλικία, αλλά και στην παιδική επειδή προάγει τη σωστή ανάπτυξη.
Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε;
Ο ψευδάργυρος δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, οπότε χρειάζεται να τον λαμβάνουμε καθημερινά μέσω του φαγητού ή συμπληρώματος. Χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας:
– 0-6 μηνών: 2 mg
– 7-12 μηνών: 3 mg
– 1-3 ετών: 3 mg
– 4-8 ετών: 5 mg
– 9-13 ετών: 8 mg
– 14-18 ετών (αγόρια): 11 mg
– Ενήλικοι άντρες: 11 mg
– Ενήλικες γυναίκες: 8 mg
– Έγκυες: 11 mg
– Θηλάζουσες: 12 mg
Advertisment
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν την δυσκολία ανάπτυξης, καθυστερημένη εφηβεία, στυτική δυσλειτουργία, διάρροια, τριχόπτωση, πρησμένη γλώσσα, αποχρωματισμένα νύχια, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε ποιες τροφές περιέχεται ο ψευδάργυρος
Εντοπίζουμε τον ψευδάργυρο σε πολλές τροφές: στο κρέας (κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι), στα θαλασσινά (οστρακοειδή και καβούρι), στα ψημένα φασόλια και στα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με αυτό το ιχνοστοιχείο. Οι χορτοφάγοι και vegan δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς ο ψευδάργυρος εντοπίζεται επίσης στα ρεβίθια, στις φακές, στους ξηρούς καρπούς, στα bluebberies και στα προϊόντα ολικής αλέσεως.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.aafp.org/afp/2009/0501/p768.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25681484
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010824/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/
https://medlineplus.gov/minerals.html
[/toggle]