,

Πώς το στρες επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και ποιες τροφές τον ενισχύουν

Οι ορμόνες λειτουργούν ως ρυθμιστικές ουσίες, παρέχοντας ενεργοποίηση ή καταστολή των σημάτων που σχετίζονται με βασικές λειτουργίες και ισορροπία στο σώμα. Ο μεταβολισμός μας,

Πώς το στρες επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και ποιες τροφές τον ενισχύουν

Οι ορμόνες λειτουργούν ως ρυθμιστικές ουσίες, παρέχοντας ενεργοποίηση ή καταστολή των σημάτων που σχετίζονται με βασικές λειτουργίες και ισορροπία στο σώμα. Ο μεταβολισμός μας, ο ύπνος, η σεξουαλική λειτουργία και η διάθεση επηρεάζονται όλα από την ορμονική ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και της ισορροπίας του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης – επινεφριδίων.

Το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ορμονική ρύθμιση και να προκαλέσει σοβαρές μεταβολικές συνέπειες. Εδώ θα αναφερθούμε σε δύο από τις πολλές επιδράσεις που έχει το στρες σε βασικές μας λειτουργίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό μας.

Advertisment

2 τρόποι με τους οποίους το στρες αλλάζει το σώμα μας αποσυντονίζοντας τον μεταβολισμό μας

Σάκχαρο στο αίμα

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι γλυκοκορτικοειδές, μια ορμόνη που παράγει σάκχαρο στο αίμα από το ήπαρ και μειώνει την ευαισθησία στους υποδοχείς της ινσουλίνης. Γι’ αυτό, η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξάνει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα.

Η κορτιζόλη έχει ορισμένες σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες, όπως το ότι εξυπηρετεί στη μείωση των φλεγμονών και ενισχύει τις πιθανότητες επιβίωσης. Όταν όμως αυξάνεται χρονικά, μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στο σάκχαρο και να αυξήσει το βάρος μας.

Λεπτίνη

Μια άλλη μεταβολική ορμόνη που επηρεάζεται από το στρες είναι η λεπτίνη, μια ορμόνη κορεσμού. Η λεπτίνη παράγεται από τα λιπώδη μας κύτταρα ως απόκριση στο αποθηκευμένο λίπος. Ρυθμίζει την ισορροπία της ενέργειας, εκκινώντας το αίσθημα της πείνας ώστε να ενθαρρυνθεί το σώμα μας να καταναλώσει το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο.

Advertisment

Η λεπτίνη γενικά λέει στο σώμα πότε να ταϊστεί, ενισχύοντας τον υγιή μεταβολισμό. Όμως, σε μια χρόνια αγχώδη κατάσταση, το σώμα αντιστέκεται στα σήματα της λεπτίνης, προκαλώντας υπερφαγία και αύξηση του βάρους. Όμως υπάρχουν 5 βασικές και απλές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να ενισχύσουμε την ισορροπία του μεταβολισμού μας:

– Φύκια

– Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ)

– Λιναρόσπορος

– Μπρόκολο

– Κουρκουμάς

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-stress-messes-with-your-hormones

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση