,

Όσο αγοράζουμε, τόσο απομακρυνόμαστε από την πραγματική ευτυχία

Στις 4 Ιουνίου του 1928, ο κωμικογράφος Robert Quillen ανέφερε την έννοια «Αμερικανισμός» και έδωσε τον εξής ορισμό: «Το να χρησιμοποιείς χρήματα που δεν

4 λόγοι που αποδεικνύουν γιατί η αγορά περισσότερων αντικειμένων δεν φέρνει την ευτυχία

Στις 4 Ιουνίου του 1928, ο κωμικογράφος Robert Quillen ανέφερε την έννοια «Αμερικανισμός» και έδωσε τον εξής ορισμό: «Το να χρησιμοποιείς χρήματα που δεν έχεις κερδίσει για να αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι για να εντυπωσιάσεις ανθρώπους που δεν συμπαθείς».

100 χρόνια μετά και το περίεργο Αμερικανικό φαινόμενο έχει πια κατακλύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Και τώρα απειλεί και το περιβάλλον με τα απόβλητα που παράγει. Κι αφού πέρασε η Black Friday, ήρθε η ώρα να περιγράψουμε αυτό που ονομάζουμε shopping therapy ως αυτό που είναι πραγματικά: καταναλωτισμός, δηλαδή η έντονη ενασχόληση της κοινωνίας με την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών.

Advertisment

Μια σύντομη ιστορία της Black Friday

Η Black Friday είναι το ανεπίσημο όνομα για την Παρασκευή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η οποία γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Η μέρα αυτή θεωρείται ως η έναρξη της Χριστουγεννιάτικης season από το 1962, αν και ο όρος «Black Friday» δεν έγινε ευρέως γνωστός μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες.

Στις ΗΠΑ, πολλά καταστήματα ανοίγουν εκείνη τη μέρα από τα μεσάνυχτα ή ακόμα και τη μέρα των Ευχαριστιών. Η Black Friday αναπαράγεται πλέον από τον Καναδά, τη Μ.Βρετανία, το Μεξικό, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη χώρα μας έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, αν και οι εκπτώσεις που σημειώνονται δεν φτάνουν στα επίπεδα των ΗΠΑ.

4 λόγοι που αποδεικνύουν γιατί η αγορά περισσότερων αντικειμένων δεν φέρνει την ευτυχία

Η αναζήτηση και η αγορά αντικειμένων δεν θα ικανοποιήσει ποτέ την επιθυμία μας για ευτυχία. Αν και πυροδοτεί μια προσωρινή χαρά, η αίσθηση ευτυχίας για την απόκτηση αντικειμένου δεν διαρκεί παρά ελάχιστες μέρες.

Advertisment

1. Όλα τα οφέλη των αγορών ξεθωριάζουν σύντομα

Όλα τα υλικά αντικείμενα είναι προσωρινά εκ φύσεων. Μοιάζουν λαμπερά στο κατάστημα. Αλλά αμέσως, μόλις η συσκευασία ανοιχτεί, αρχίζει η ομορφιά τους να ξεθωριάζει, όπως και η αρχική μας ανάγκη να τα αγοράσουμε.

2. Υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο και νέο που αντικαθιστά αυτό που αποκτήσαμε

Νέα μοντέλα, νέα στυλ, νέες βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά. Από ρούχα και αμάξια μέχρι gadgets για κουζίνα και τεχνολογία• ο κόσμος μας προχωρά μπροστά. Και η προγραμματισμένη βραχυβιότητα βεβαιώνει ότι σύντομα θα θέλουμε ή θα αναγκαστούμε να ξεφορτωθούμε αυτό που μόλις αγοράσαμε.

3. Ανακαλύπτουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι και τόσο εντυπωσιασμένοι

Υποσυνείδητα (και ακόμα και συνειδητά ορισμένες φορές), προσδοκάμε οι πρόσφατες αγορές μας να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Θέλουμε να παρατηρήσουν το νέο μας αμάξι, τα καινούρια μας παπούτσια. Αλλά τις περισσότερες φορές, είναι λιγότερο εντυπωσιασμένοι απ’ όσο νομίζουμε. Αντιθέτως, οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι με δικά τους ζητήματα για να προσέξουν ιδιαίτερα τη νέα μας αγορά.

4. Οι εμπειρίες μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από τα αντικείμενα

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ αποτελεσματικότεροι τρόποι να βρούμε την ευτυχία, όπως οι εμπειρίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση