, , ,

5 oφέλη των προβιοτικών εκτός από τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος

Η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος δεν είναι το μόνο όφελος που έχουν να προσφέρουν τα προβιοτικά. Για την ακρίβεια, τα προβιοτικά αποδεικνύονται ευεργετικά

5 oφέλη των προβιοτικών εκτός από τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος

Η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος δεν είναι το μόνο όφελος που έχουν να προσφέρουν τα προβιοτικά. Για την ακρίβεια, τα προβιοτικά αποδεικνύονται ευεργετικά για πολλές πλευρές της υγείας, τόσο σωματικής, όσο και ψυχικής.

Πρόκειται για μικροοργανισμούς (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες) φιλικούς προς τον οργανισμό μας και οι οποίοι βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερό μας. Είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνουμε προβιοτικά μέσω τροφών, όπως γιαούρτι, κεφίρ ή λάχανο τουρσί.

Advertisment

5 οφέλη των προβιοτικών στον οργανισμό μας (εκτός από τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος)

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας

Όταν τα προβιοτικά εφαρμόζονται τοπικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας εμποδίζουν τα δερματικά κύτταρα από το να αντιληφθούν τα κακά βακτήρια και τα παράσιτα που ενεργοποιούν ανοσολογική απόκριση. Αυτό ονομάζεται βακτηριακή παρεμβολή, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα προβιοτικά προστατεύουν την επιδερμίδα και αλληλεπιδρούν με την ικανότητα των κακών βακτηρίων να προκαλέσουν αντίδραση από τον οργανισμό.

Βελτιώνουν την αθλητική επίδοση

Τα προβιοτικά αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ώστε τα μυϊκά κύτταρα να έχουν καλύτερο θρεπτικό προφίλ. Αυτά τα θρεπτικά στη συνέχεια επιτρέπουν μια ταχύτερη αποθεραπεία και ανάκαμψη μετά τη γυμναστική και μακροπρόθεσμα αυξάνεται η επίδοσή μας.

Προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προβιοτικά αποτελούν έναν από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους καταπολέμησης της ουλίτιδας. Συγκεκριμένα, μελέτες συμπέραναν ότι η κατανάλωση προβιοτικών από γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου βακτηρίου που φθείρει τα δόντια.

Advertisment

Βοηθούν στη μείωση του άγχους

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports απέδειξε ότι όσα πειραματόζωα έλαβαν συμπληρώματα προβιοτικού Lactobacillus plantarum (τα βρίσκουμε σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση), παρουσίαζαν μειωμένο άγχος. Οφέλη έχουν εμφανιστεί και σε ασθενείς με κατάθλιψη. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός ερευνών για να βεβαιωθούμε γι’ αυτή τη σχέση.

Προλαμβάνουν ενάντια στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων

Τα προβιοτικά και τα καλά βακτήρια στο έντερό μας βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών που ευθύνονται για τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης. «Ξεφορτώνονται» εκείνες τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν κατά των ρυτίδων.

Πηγές:

www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics#section6

www.mydomaine.com/benefits-of-probiotics

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση