, ,

Η «δασκάλα της χρονιάς» βρίσκεται στη Θάσο και διδάσκει με μια πρωτότυπη μέθοδο

Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου. Η ίδια είχε πριν από λίγο καιρό τιμηθεί με το βραβείο «The

Η «δασκάλα της χρονιάς» βρίσκεται στη Θάσο και διδάσκει με μια πρωτότυπη μέθοδο

Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου. Η ίδια είχε πριν από λίγο καιρό τιμηθεί με το βραβείο «The Freedom Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) που δίνεται από τον οργανισμό «Judith’s Reading Room», με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και ο οποίος προωθεί την φιλαναγνωσία.

Τώρα, ο Διεθνής Οργανισμός AKS της προσέφερε και τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς στην Βίκυ Ξανθοπούλου, κάτι που υποδεικνύει πόσο σημαντική και πολύτιμη προσωπικότητα είναι για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (και όχι μόνο).

Advertisment

Η δραστήρια νηπιαγωγός του νησιού χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη μέθοδο, μια δράση που ονομάζει «Παίζουμε βιβλίο;» και η οποία της χάρισε το βραβείο διδασκαλίας «Excellence in Teaching – Teacher of the Year» (Αριστεία στη Διδασκαλία – Εκπαιδευτικός της χρονιάς).

Η νηπιαγωγός της Θάσου εφαρμόζει εδώ και κάποια χρόνια αυτή την πρωτότυπη δράση στους λιλιπούτειους μαθητές της. Η ίδια χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων, που συνδυάζει βιωματικά το παιχνίδι με το βιβλίο και το οποίο αναπτύσσει την κοινή αξία της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και της αρμονική συνύπαρξης ανάμεσα στους μαθητές της.

Η κ.Ξανθοπούλου πιστεύει ότι η διαδικασία της μάθησης στο σχολείο περνά και διαμεσολαβείται από το παιχνίδι. Το «Παίζουμε βιβλίο;» είναι ουσιαστικά ένα πρότζεκτ αναγνωστικών εμψυχώσεων, που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας, η δασκάλα του διθέσιου νηπιαγωγείου στην Ποταμιά της Θάσου προσπαθεί να συνδέσει τις ανάγκες των μαθητών της με τη μαθησιακή διαδικασία και να συνδυάσει τις ανάγκες των μαθητών με ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται σ’ αυτές- είτε οι ανάγκες είναι μαθησιακές, είτε κοινωνικές, είτε συναισθηματικές.

Advertisment

Λίγο καιρό πριν κερδίσει το διεθνές βραβείο εξηγούσε το πρότζεκτ της: «Δημιουργούμε κάθε φορά ένα νέο πρότζεκτ που βασίζεται στις ιδέες των παιδιών κι αυτές τις ιδέες προσπαθώ να τις κάνω παιδαγωγική πράξη. Στο τέλος της χρονιάς συγκεντρώνουμε όλα τα πρότζεκτ και δημιουργούμε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό, που ονομάζεται «Παίζουμε Βιβλίο;» Η κ. Ξανθοπούλου θα λάβει το βραβείο της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση