,

Η διαταραχή του ρυθμού αναπνοής και η σημασία που έχει για την υγεία του οργανισμού

Ας εξετάσουμε τις αιτίες που ο βασικός μας μηχανισμός τις επιβίωσης απορυθμίζεται. Είμαστε εφοδιασμένοι από τη φύση έτσι ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς

Η διαταραχή του ρυθμού αναπνοής και η σημασία που έχει για την υγεία του οργανισμού

Ας εξετάσουμε τις αιτίες που ο βασικός μας μηχανισμός τις επιβίωσης απορυθμίζεται. Είμαστε εφοδιασμένοι από τη φύση έτσι ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς σε σύντομες στρεσογόνες καταστάσεις, ο οργανισμός μας όμως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το καθημερινό, χρόνιο στρες.

Το συνεχές στρες επηρεάζει καταλυτικά τον ρυθμό, την συχνότητα και το βάθος της αναπνοής, απορρυθμίζοντάς την σε μόνιμη βάση. Άλλος παράγοντας είναι οι διατροφικές συνήθειες και προπάντων η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων.

Advertisment

Επίσης, το γεγονός ότι είμαστε πλέον περιορισμένοι σε κλειστούς χώρους και δεν ερχόμαστε σε επαφή με την φύση και τον καθαρό αέρα. Η γυμναστική και γενικότερα η κίνηση λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή μας. Η εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι βαθιές αναπνοές οξυγονώνουν το σώμα, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος συμβάλλει επιπλέον στην διαταραχή του αναπνευστικού ρυθμού. Όταν η αναπνοή μας βγαίνει από τον φυσιολογικό της κύκλο, πολλά αγγεία κλείνουν ή στενεύει η διάμετρός τους με αποτέλεσμα ορισμένα από τα τρισεκατομμύρια κύτταρά μας να μην μπορούν να προσλάβουν οξυγόνο και τροφή, αλλά ούτε να βρουν δίοδο για να διώξουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Η συσσώρευση τοξινών ισοδυναμεί με ασθένεια.

Επίσης, η έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών εξαναγκάζει τα κύτταρα σε δυσλειτουργία και πρόωρο θάνατο. Όσο πιο αργά και αθόρυβα αναπνέουμε από τη μύτη, τόσο περισσότερα αγγεία ανοίγουν στο σώμα μας και συνεπώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα κύτταρά μας θα προσλαμβάνουν οξυγόνο, νερό και θρεπτικά συστατικά και όπως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα μπορούν να αποβάλλουν επιτυχώς τις τοξίνες τους.

Advertisment

Για να επιτευχθεί επομένως η κατάσταση της υγείας, είναι απαραίτητη η επαναφορά της φυσιολογικής αναπνοής. Ο αναπνευστικός μηχανισμός ρυθμίζεται με την πρακτική εφαρμογή απλών αναπνευστικών ασκήσεων που επιδρούν άμεσα στο κέντρο της αναπνοής του εγκεφάλου. Ο Δρ. Konstantin Buteyko που ασχολήθηκε εκτεταμένα με τον ανθρώπινο μηχανισμό της αναπνοής, δίδαξε μια σειρά αναπνευστικών ασκήσεων που μπορούν να επιδρούν άμεσα στο αναπνευστικό κέντρο και να επαναφέρουν σταδιακά την αναπνοή στο φυσιολογικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση