,

Ερευνητές έφτιαξαν «έξυπνα ακουστικά» που προειδοποιούν τους πεζούς για πιθανούς κινδύνους

Τους βλέπουμε παντού στους δρόμους της πόλης: πεζοί που φορούν ακουστικά και/ή έχουν τα πρόσωπά τους κολλημένα στα κινητά τους τηλέφωνα καθώς περπατούν και

Ερευνητές έφτιαξαν «έξυπνα ακουστικά» που προειδοποιούν τους πεζούς για πιθανούς κινδύνους

Τους βλέπουμε παντού στους δρόμους της πόλης: πεζοί που φορούν ακουστικά και/ή έχουν τα πρόσωπά τους κολλημένα στα κινητά τους τηλέφωνα καθώς περπατούν και περνούν δρόμους.

Η συμπεριφορά αυτή στο εξωτερικό έχει ονομαστεί «twalking» και σαν όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που περπατά αργά χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενοχλώντας τους υπόλοιπους περαστικούς που περπατούν με διαφορετικό ρυθμό. Το «twalking» όμως ελλοχεύει άλλου τύπου κινδύνους για τον πεζό. Οι πεζοί που φορούν ακουστικά ή θέλουν να ασχοληθούν με το κινητό τους καθώς περπατούν συχνά δεν αντιλαμβάνονται τα ηχητικά προειδοποιητικά στοιχεία ότι πλησιάζει αυτοκίνητο.

Advertisment

Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί ο αριθμός των τραυματισμών και των θανάτων που προκαλούνται από το φαινόμενο τα τελευταία 7 χρόνια. Για να αντιστραφεί αυτό το επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια φαινόμενο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Columbia σχεδιάζουν ένα έξυπνο σύστημα ακουστικών που θα προειδοποιεί τους πεζούς για άμεσους κινδύνους.

ereunites-eftiaxan-exipna-akoustika-proeidopoioun-pezous-kindinous

Τα ακουστικά διαθέτουν μικροσκοπικά μικρόφωνα και έξυπνη διαδικασία προειδοποίησης που εντοπίζει τους ήχους των κοντινών οχημάτων. Αν εμφανιστεί κάποιος κίνδυνος, το σύστημα στέλνει μια ακουστική προειδοποίηση στα ακουστικά του πεζού.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει διάφορα πρότυπα και τα δοκιμάζει σε δρόμους κοντά στο πανεπιστήμιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα έξυπνα ακουστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πεζούς και να μειώσουν τους τραυματισμούς και τους θανάτους που οφείλονται στην μειωμένη αντίληψη.

«Εξερευνούμε ένα νέο πεδίο ανάπτυξης τεχνολογίας που είναι οικονομική και χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή μηχανισμό προειδοποίησης για τους πεζούς», σχολιάζει ο Fred Jiang, βοηθός καθηγητής και ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Το έξυπνο σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο και για την τελειοποίησή του η ερευνητική ομάδα έχει δεχτεί επιδότηση από την Αμερικάνικη κυβέρνηση ήδη από το 2017. Από τότε η ομάδα έχει δημοσιεύσει δύο ερευνητικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, περιγράφοντας την πρόοδο που έχουν καταφέρει. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν τέτοιες επιλογές προστασίας των πεζών, καθώς το φαινόμενο προβλέπεται να αυξηθεί παρά να μειωθεί.

[toggle title="Πηγές"]

www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191209161311.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση