,

Η παλαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου θα αποκαλύψει για πρώτη φορά τα «μυστικά» της στο κοινό

Η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, να είναι η παλαιότερη πυραμίδα στην Αίγυπτο. Χτισμένη στη Σαχάρα το 2650 π.Χ. προς τιμή

Η παλαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου θα αποκαλύψει για πρώτη φορά τα «μυστικά» της στο κοινό

Η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, να είναι η παλαιότερη πυραμίδα στην Αίγυπτο. Χτισμένη στη Σαχάρα το 2650 π.Χ. προς τιμή του Φαραώ Ζοζέρ, πρώτου ή δεύτερου βασιλιά της Τρίτης Δυναστείας, έχει έξι επίπεδα και στα έγκατά της φιλοξενούσε για χιλιετίες την γρανιτένια σαρκοφάγο του.

Η πυραμίδα είναι μέρος ενός μπλοκ κτηρίων στην ουσία, η οποία λέγεται ότι σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από ένα από τους διασημότερους αρχιτέκτονες του αρχαίου κόσμου, τον Ιχμοτέπ. Μάλιστα, ιστορικά η κλιμακωτή πυραμίδα θεωρείται μοναδική για το γεγονός επίσης ότι πρόκειται για την μόνη του Παλαιού Βασιλείου, στην οποία θάφτηκαν συνολικά 11 πριγκίπισσες της οικογένειας.

Advertisment

Η παλαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου θα αποκαλύψει για πρώτη φορά τα «μυστικά» της στο κοινό

Αυτό το κολοσσιαίο κτίσμα θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, ανοιχτό για το κοινό, από τους πρώτους μήνες του 2020. Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι έκανε την ανακοίνωση και η απόφαση αυτή φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων για την προστασία και αναζωογόνηση των ιστορικών τοποθεσιών της Αιγύπτου.

Τα έργα αποκατάστασης του μνημείου ξεκίνησαν το 2006, σταμάτησαν το 2011 και συνεχίστηκαν το 2013. Η εξωτερική πρόσοψη θα αποκατασταθεί κα θα φωτιστεί με συμμετοχή Βρετανών επιστημόνων και τεχνικών.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

www.thoughtco.com/step-pyramid-of-djoser-ancient-egypt-172824

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση